Članak

EU ne odustaje od spašavanja nuklearnog sporazuma s Iranom

Ministri vanjskih poslova EU članica u petak će na vanrednoj sjednici razmatrati iransku krizu nakon što je američki predsjednik Trump pozvao saveznice da istupe iz nuklearnog sporazuma s Iranom.

(Patria) – Ministri vanjskih poslova EU članica u petak će na vanrednoj sjednici razmatrati 'iransku krizu' nakon što je američki predsjednik Trump pozvao saveznice da istupe iz nuklearnog sporazuma s Iranom.

Visoki predstavnici EU tvrde da će 'učiniti sve' da održe tzv. nuklearni sporazum čija je osnovna svrha da spriječi Iran u razvoju atomskog naoružanja.

Podsjetimo, nakon ubistva generala Soleimanija, Iran je najavio da se prestaje pridržavati sporazuma u pogledu limita bogaćenja uranijuma, kao i broja centrifuga koje za to može koristiti – potez koga je iranski ministar vanjskih poslova Javad Zarif nazvao 'korektivnim', koji se utoliko može i povući.

Iran je u najavljenoj odmazdi zbog ubistva gađao balističkim projektilima vojne baze u Iraku u kojima se nalaze američke trupe. Napad je prošao bez ljudskih žrtava, ali je nanio materijalnu štetu.

Evropska komesarska Ursula von der Leyen najavila je da će šef vanjskih poslova EU Josep Borrel nastaviti raditi sa drugim relevantnim učesnicima na spašavanju sporazuma uprkos američkom povlačenju i urgiranju da i druge urade isto.

- Upotreba oružja se mora odmah zaustaviti i dati prostor dijalogu. Pozvani smo da uradimo sve što je u našoj moći da oživimo pregovore. Toga nikad nije dovoljno, naglasila je von der Leyen.

Borrell je pozvao Zarifa u Brisel na razgovor, ali datum još uvijek nije određen zbog punog diplomatskog rasporeda, piše Euronews.

 

 

#Svijet