Članak

Izvori iz Pentagona: Ukrajinski avion srušili Iranci raketom

Podsjećamo, ukrajinski avion pao je u utorak iznad Teherana s visine od dva kilometra

(Patria) - Avion iz Ukrajine koji se srušio u utorak iznad Teherana u Iranu, oborila je ruska raketa koju su ispalili Iranci, objavio je "Newsweek" pozivajući se na izvore iz Pentagona. Iranske vlasti civilnog zrakoplovstva odbacile su kao “naučno nemoguće” izvještaje medija da je ukrajinski putnički avion, koji je poletio iz Teherana, oboren njihovom raketom, a ovaj scenarij su nazvali “nelogičnim glasinama”.

Kako je prenio AFP, neimenovani visoki američki obavještajac kazao je da je avion srušila ruska raketa Tor-M1 zemlja-zrak. Pentagon procjenjuje da je avion oboren slučajno.

Ukrajinski avion pao je u utorak iznad Teherana s visine od dva kilometra, a tom prilikom poginulo je svih 176 putnika i članova posade.

Američki predsjednik Donald Tramp odgovarajući danas na pitanja novinara u Vašingtonu, kazao je da ima svoje sumnje kada je u pitanju pad ukrajinskog aviona u Iranu. 

"Letio je iznad nezgodnog dijela grada", kazao je Tramp, aludirajući na činjenicu da se avion srušio iste noći kada je Iran bombardirao američke baze u Iraku.

Istakao je da neki smatraju da je avion pao zbog mehaničkih problema koje je imao.

 

#Svijet