Članak

VIDEO + FOTO Bjelašnicu okovao led: Rijeka Rakitnica kao klizalište

No, Na Bjelašnici uprkos minusima koji posljednjih dana vladaju na bh. ljepotici vlada prava zimska idila.

BJELAŠNICA, (Patria) - U Bosni i Hercegovini jutros je pretežno vedro, a po kotlinama i uz riječne tokove ima magle. Najhladnije je bilo u Bugojnu čak minus - 9 stupnjeva.

No, na Bjelašnici uprkos minusima koji posljednjih dana vladaju na bh. ljepotici vlada prava zimska idila. Na planini je veliki broj turista i ljubitelja zime. 

Zbog žestokih minusa rijeka Rakitnica je zaledila, pa se bukvalno može klizati po njoj. Stanovništvo okolnih sela priča za Patriju da su jutros ključevi u bravi zaledili, ali da je zrak čist i da uživaju u zimskoj idili.

„S obzirom da je raspust tu sam s unucima i uživamo u zimskim radostima. Sankamo se, skijamo, evo sada i kližemo“, kaže Ahmet koji već danima boravi na bh. olimpijskoj ljepotici.

 

U petak, 10. januara u Bosni i Hercegovini veći dio dana bit će pretežno sunčano vrijeme. 

„Prije podne po kotlinama u centralnim i istočnim područjima će biti magle. U večernjim satima postepeno naoblačenje. Vjetar slab zapadnog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -8 i -2°C, na jugu zemlje do 3°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 2 i 8°C, na jugu zemlje do 12°C“, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

U subotu u Bosni pretežno oblačno veći dio dana. Smanjenje oblačnosti u večernjim satima.

„U Hercegovine prije podne pretežno oblačno, a poslije podne razvedravanje. Vjetar u Bosni slab sjeverozapadnog smjera. U Hercegovini umjereno jaka bura. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -4 i 1°C, na jugu zemlje do 6°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 3 i 8°C, na jugu zemlje od 10 do 14°C“, ističu iz FHMZ.
 

#Lifemagazin #Bjelašnica #Minusi #Zima #Rakitnica