Članak

(Novi) migracijski tokovi: Migranti se iz prebukirane Grčke prebacuju na Balkan

Neredovne migracije u EU pale su na najniži godišnji prosjek od 2013. godine, saopćili su Evropska granična i obalna agencija, uprkos značajnom porastu broja dolazaka u Grčku.

(Patria) – Neredovne migracije u EU pale su na najniži godišnji prosjek od 2013. godine, saopćili su Evropska granična i obalna agencija, uprkos značajnom porastu broja dolazaka u Grčku.

Agencija Frontex izvještava da je broj sporadičnih prelazaka vanjske granice EU manji za 6%, i iznosi 139.000 – što je, opet, za 92% manje od rekordnog broja zabilježenog u vrijeme migracijske krize 2015. godine.

Ovakav trend se pripisuje značajno manjem broju ljudi koji stižu do evropske obale centralnim i zapadnim rutama Mediterana, dok se na istočnim mediteranskim rutama bilježi recipročan porast broja dolazaka.

Tako je 14.000 osoba uglavnom iz Tunisa i Sudana, stiglo u Italiju i na Maltu putem centralne mediteranske rute iz sjeverne Afrike, uglavnom Libije, što je manje za 41% u odnosu na raniji trend. Također, broj Marokanaca i Alžiraca koji se obično zapute zapadnom mediteranskom rutom prema Španiji, manji je za 58% i iznosi 24.000.

Međutim, zato je istočna mediteranska ruta prema Grčkoj postala recipročno opterećenija i bilježi 'rastući migracijski pritisak' sa više od 82.000 neredovnih migranata samo u 2019. godini, što predstavlja porast od čak 46% u odnosu na raniju godinu.  

Agencija Frontex tvrdi da su dolasci putem istočne rute u drugoj polovini 2019. godine dosegli najvišu razinu od 2016. godine kada je EU potpisala sporazum s Turskom kojim se ograničava dotok neredovnih migranata u EU putem Turske.

Euronews također piše da postoje dokazi da su migranti koji su sa grčkih otoka prebačeni na kontinentalni dio Grčke gdje su uvjeti u krcatim kampovima neljudski, kasnije prebačeni na zapadni Balkan. Primjerice, broj neredovnih migranata na granicama EU sa Albanijom i Srbijom u 2019. godini je iznosio duplo više nego godinu prije.

Državljani Afganistana čine više od četvrtine ukupnih neredovnih dolazaka u 2019. godini, što je tri puta više nego godinu ranije. Također je zabilježen veći broj žena i djece.

 

#Svijet