Članak

36. dan štrajka u Francuskoj, ne posustaju ni radnici, ni Macron

Javni prevoz u Francuskoj će se ponovo naći u stanju haosa u čevrtak usljed masovnog štrajka koji je ušao u 36. dan.

(Patria) – Javni prevoz u Francuskoj će se ponovo naći u stanju haosa u čevrtak usljed najavljenog nastavka masovnog štrajka koji je ušao u 36. dan.

Ovaj društveni pokret koji je počeo kao štrajk protiv vladinog plana reforme penzionog sistema, jedan je od najdužih ove vrste u historiji Francuske.

Javne željeznice su već najavile velike prekide redovnog saobraćaja, kao i moguća duga čekanja na stanicama.

Moguća su kašnjenja i otkazivanja komercijalnih letova kao i morskog prevoza jer su se kontrolori zračnog saobraćaja i lučki radnici također pridružili štrajku. Neki sindikati su također pozvali na blokadu radnih procesa u naftnim rafinerijama.

Glavni protest će se održati u Parizu, a započet će u ranim poslijepodnevnim satima. Štrajk će se nastaviti i u drugim velikim gradovima kao što su Lyon, Toulouse, Bordeaux, Lille i Rennes.

Građani Francuske protestiraju protiv plana predsjednika Macrona da konsolidira penzioni sistem, a jedna od posljedica reforme je da bi se prilikom određivanja iznosa penzije, u obzir uzeo prosjek plata tokom svih godina radnog staža umjesto zadnjih 5, što bi u slučaju francuskih radnika rezultiralo znatno manjim penzijama, tvrde sindikati.

Reforma podrazumijeva i ukidanje 'prijevremene penzije' za određene sektore, naročito u administraciji.

Nakon što su protesti kulminirali 5. decembra kada je na ulice izašlo oko milion i pol radnika, sindikati se nadaju da će u novom talasu protesta koji počinju u čevrtak – ponovo postići takvu brojnost.

Međutim, ankete pokazuju da se pokret počinje osipati – Le Journal du Dimanche je objavio da samo 44% francuskih građana podržava štrajk, što je 7% manje u odnosu na prethodnu anketu sprovedenu sredinom decembra. Također, 75% ispitanika smatra da se francuski predsjednik neće povinovati zahtjevima štrajkača.

Uistinu, Macron je u svom novogodišnjem obraćanju naciji podvukao da će 'sprovesti reformu do kraja', jer bi odustajanje od reforme 'značilo izdaju naše djece, njihove djece, koja bi plaćala cijenu našeg odustajanja', piše Euronews.

 

#Svijet