Objavljeno u kategoriji Svijet na 03.12.2014 10:00:13

Hodžić: Zabrinjavajuća je količina rasizma nakon ubistva Begića

Begić tragično nastradao

Ubistvo Zemira Begića (32), Bosanca koji je od 1996. godine živio u SAD, a odnedavno i u Sent Luisu, kojeg su petorica maloljetnika čekićima pretukli nasmrt u nedjelju, probudilo je duhove u ovom dijelu SAD-a, piše bh. novinska agencija Patria.

Iako je policija potvrdila da motiv napada nije što je Begić Bosanac, ostaje drugi puno važniji motiv, rasna netrpeljivost. Naime, Begić je napadnut u vrijeme kada u obližnjem Fergusonu traju protesti zbog ubistva maloljetnog crnca Michaela Browna kojeg je ubio policajac.

Policija je zbog ubistva Begića uhapsila dvojicu maloljetnika, dok se treći predao (Robert Mitchell). Dvojica su Afroamerikanci što ostavlja otvorenju sumnju da se radi o rasističkom zločinu.

Reakcije o smrti Begića ne prestaju. Robert Gentry na svom Facebook profilu izrazio je saučešće Begićevoj porodici. 

- Kada ćete preuzeti odgovornost za svoju djecu i njihovo ponašanje? Policajci nisu ovdje da čuvaju vašu djecu. Mora se priznati i preuzeti odgovornost za ono što se uradi. Moja najdublja sućut njegovoj ženi i obitelji. Ako niko drugi u crnoj zajednici ne priznaje ovu tragičnu smrt, ja je priznajem. On je bio nevin čovjek i nije imao nikakve veze s onim što se događa. Ovi klinci su ga ubili bez razloga. R.I.P Zemir Begić - napisao je Gentry.

S druge strane, zabrinjavajuća je količina rasizma na forumima i stranicama koje okupljaju Bošnjake u SAD-u nakon ubistva Zemira Begića, napisao je Refik Hodžić dugogodišnji saradnik Haškog tribunala, a danas direktor komunikacija Međunarodnog centra za tranzicijsku pravdu.

-  Retorika mržnje usmjerena ka crnačkoj zajednici, pozivi na naoružavanje, odbranu i "preuzimanje ulica" su mnogo bliži stanju uma onih koji su ubili Begića, ali i Michaela Browna, od razmišljanja zajednice protiv koje su upereni. Velika je odgovornost na bošnjačkim liderima u Americi, ponajprije vjerskim, da pošalju jasnu poruku o pogubnosti rasizma za zajednicu koja je i sama bila njegovom žrtvom - napisao je Hodžić.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android