Objavljeno u kategoriji Biznis na 20.03.2014 00:00:00

Objavljen tender za izgradnju HE „Vranduk“

Stvoriti uslove za početak izgradnje

„Elektroprivreda“ BiH objavila je međunarodni javni poziv za pretkvalifikaciju kompanija i konzorcija za izgradnju HE „Vranduk“, prenosi novinska agencija Patria. Javni poziv se odnosi na izradu projektne dokumentacije (glavni i izvedbeni projekat), proizvodnju, isporuku i montažu opreme, izvođenje građevinskih radova, testiranje postrojenja i puštanje u pogon.

Dokumentacija za  pretkvalifikaciju se može dostaviti najkasnije do 17. aprila 2014. godine, nakon čega će JP EPBiH izvršiti evaluaciju pristiglih aplikacija. Projekat HE ¨Vranduk¨ se finansira iz vlastitih i sredstava međunarodnih finansijskih institucija – Evropske banke za obnovu i razvoj  i Evropske investicione banke.

Kreditni aranžman sa EBRD-om je već potpisan i operativan je, a u toku je i proces odobravanja finansiranja projekta od strane EIB-a. Ukupna vrijednost HE ¨Vranduk¨ je 127 miliona KM. 

Istražni radovi  za izradu glavnog projekta HE ¨Vranduk¨ su u toku. Terenski istražni radovi su  praćeni i adekvatnim laboratorijskim ispitivanjima tla i stijena. Tokom istraživanja će se izvršiti  bušenje oko 40 istražnih bušotina na pregradnom profilu, ulaznoj građevini, strojari kao i duž buduće akumulacije HE ¨Vranduk¨.

Cilj istraživanja je  priprema  sveobuhvatne geološko-geotehničke, geofizičke i seizmološke podloge kako bi projektant glavnog projekta HE ¨Vranduk¨  mogao u što kraćem roku po ulasku u posao stvoriti uslove za početak izgradnje.

 

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android