Članak

Besplatno zimovanje i skijanje za osnovce iz Starog Grada

Zimovanje će i ove, kao i prethodnih godina, biti organizovano na Velikom polju olimpijske planine Igman, u Domu 'Ozonski raj'.

SARAJEVO, (Patria) - Općina Stari Grad i ove godine organizuje besplatno zimovanje i školu skijanja za učenike osnovnih škola iz Starog Grada, a po prvi put ove godine i za djecu iz Zavoda Mjedenica. Prva grupa kreće put Igmana u ponedjeljak, 13. januara, a planirano je da ove zime školu skijanja pohađa 65 učenika.

Zimovanje i škola skijanja organizuju se za učenike V razreda kojima roditelji ne mogu priuštiti skupu opremu, instruktore i boravak na planinama. Općina Stari Grad im osigurava petodnevni boravak na planini sa punim pansionom, opremu, instruktore i korištenje ski lifta, te ljekarski nadzor i osiguranje. Za vrijeme večernjih sati učenicima će biti organizovane tematske večeri: karaoke, kvizovi, društvene igre i kino večeri.

Inače, ovo je četvrta godina otkako se za osnovce organizuje zimovanje, dok školu skijanja Općina Stari Grad finansira gotovo dvadeset godina, a osnovce na Igmanu svake godine posjeti i općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić.

„Mi već četvrtu godinu zaredom organizujemo besplatno zimovanje za svoje osnovce. Ne samo da nauče skijati, nego imaju priliku i da se druže, a i da provedu neko vrijeme na čistom zraku u ovo doba godine kada je u Sarajevu znatno prisutan smog i zagađenje,” kazao je Hadžibajrić. Procjenjuje se da je do sada kroz ovaj projekat naučilo skijati više od 4.000 osnovaca.

Zimovanje će i ove, kao i prethodnih godina, biti organizovano na Velikom polju olimpijske planine Igman, u Domu 'Ozonski raj'.

Planirane su dvije grupe polaznika i to:

I grupa – od ponedjeljka 13. januara do petka 17. januara (OŠ „Edhem Mulabdić“, OŠ „Saburina“, OŠ „Hamdija Kreševljaković“ i Zavod Mjedenica)

II grupa – od ponedjeljka 20. januara do petka 24. januara, (OŠ „Vrhbosna“, OŠ „Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković i OŠ „Mula Mustafa Bašeskija“)

Za projekat „Igman 2020“ Općina Stari Grad izdvojila je oko 15.000 konvertibilnih maraka.

#Lifemagazin