Objavljeno u kategoriji Lifemagazin na 04.01.2020 11:11:00

Božićni koncert u Narodnom pozorištu

Koncert organizuje SPKD "Prosvjeta"

SARAJEVO, (Patria) - Jubilarni 10. Božićni koncert koji organizuje Srpsko prosvjetno i kulturno društvo (SPKD) “Prosvjeta” Sarajevo, bit će održan večeras u Narodnom pozorištu u Sarajevu s početkom u 19:30 sati. 

Koncert, koji je zamišljen kao uvod u obilježavanje najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića, zadržat će sličan koncept kao i prethodnih godina – kombinaciju duhovnog i svjetovnog, etno tradicije i običaja.

Koncert će otvoriti renomirani hor Srpskog pjevačkog društva “Vila” iz Prijedora, Mokranjčevim Božićnim troparom “Roždestvo tvoje”. U nastavku programa izvešće i kompozicije “Marijo slavna”, nepoznatog autora, “Božić, Božić” i “Anđeli pjevaju”, nepoznatih autora, a u aranžmanima Dušana Pokrajčića, “Bogorodice djevo”, Sergeja Vasiljeviča Rahmanjinova te “Tijelo Hristovo”, Miodraga Govedarice.

Prikazom srpskih igara iz Sarajevskog polja, “Prosvjetin” jubilej obilježiće i Akademski kulturni centar “Seljo” iz Sarajeva, koji je prošle godine proslavio 70 godina postojanja.

Na sceni Narodnog pozorišta, između ostalog, bit će izvedeno nekoliko dueta iz najpopularnijeg božićnog baleta “Krcko Oraščić”, Petra Iljiča Čajkovskog. Koncert će zatvoriti sarajevski Mješoviti kamerni hor “Lola”, pod dirigentskom palicom Josipa Katavića.

Hor “Lola” će se večeras predstaviti kompozicijama iz Ukrajine, Rusije, Gruzije, Bugarske i Makedonije, a u jednoj numeri će nastupiti i balerina sarajevskog Baleta Jovana Milosavljević.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android