Članak

Grabar-Kitarović i Milanović u TV duelu govorili o Predsjedništvu BiH

Milanović se dijelom složio kako Komšić ima manjak legitimiteta, ali i kako Milorad Dodik isto tako predstavlja političku činjenicu.

(Patria) - Kolinda Grabar-Kitarović i Zoran Milanović, kandidati za predsjednika Hrvatske u drugom krugu koji se održava 5. januara, tokom posljednjeg TV duela uoči izbora govorili su o odnosu s Bosnom i Hercegovinom. Aktuelna predsjednica je kazala da u Predsjedništva BiH nema partnera za razgovor, te da o pitanjima Hrvata treba razgovarati sa svim Hrvatima. 

Grabar-Kitarović je izjavila kako bi njen partner za razgovore trebalo da bude Predsjedništvo BiH, ali kako je Željko Komšić izabran legalno ali nelegitimno, i kako zbog toga nema partnera za razgovor u Predsjedništvu BiH.

"Nastavit ću sarađivati sa Hrvatima u Bosni i Hercegovini kroz razgovore sa vjerskim zajednicima, različitim udruženjima, građanima", kazala je Grabar-Kitarović.

Milanović se dijelom složio kako Komšić ima manjak legitimiteta, ali i kako Milorad Dodik isto tako predstavlja političku činjenicu.

"Tu je i Milorad Dodik i RS, koja je takva kakva je, ona je činjenica, uz sve moje rezerve koje prema tome postoje. Tu su naravno i Bošnjaci kao brojčano najveći politički korpus u BiH. Tu su i Hrvati, Hrvat sam, hrvatski predsjednik i morat ću o tome jako brinuti. To je jako delikatna situacija i rješenje preko noći neće biti. Gospodina Komšića poznajem godinama, ali ne zanosim se iluzijom da je stvari moguće riješiti preko noći", rekao je Milanović.

Naveo je kako se neće ponašati kao hrvatska vlast kada je smijenila ambasadora zato što je otišao na obilježavanje 9. januara u Banjoj Luci, dok se istovremeno prihvaća prisustvo lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića na tom događaju.

Grabar-Kitarović je odgovorila kako i ona smatra da treba razgovarati sa druga dva naroda, ali i sa predstavnicima Evropske unije.

"BiH treba staviti na drukčiji kolosijek kako bi se stabilizirala", rekla je ona.

Navela je kako joj je prioritet da tokom predsjedavanja Hrvatske zemlje Zapadnog Balkana uđu u Evropsku uniju, ali da ispune uslove za članstvo.

"Otvorena su pitanja između država na prostoru Zapadnog Balkana. Vodim politiku koja je čvrsto opredijeljena prema Evropskoj uniji i NATO-u", kazala je ona.

Milanović je istakao kako je Hrvatska jača od Srbije.

"Prijetnjama se ne dobija ništa. Dobili smo rat, jači smo. Naša pozicija je superiorna. S tim treba znati upravljati", rekao je on.

#Region