Članak

Milanović optužio Kolindu - "kraljicu Balkana" da je upropastila odnose sa Sarajevom

U vrlo burnoj debati dotakli su se i pitanja odnosa i BiH i odnosa sa Bosnom i Hercegovinom. 

(Patria) - Aktuelna hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, kandidatkinja HDZ-a, te SDP-ov kandidat Zoran Milanović, koji iz prvog kruga nosi tri posto prednosti, uoči drugog kruga predsjedničkih izbora sučelili su se u četvrtak na Hrvatskoj radioteleviziji. U debati je govoreno i o kreditima koje su dizali i s kojim kamatama su dobijali novac. Milanović je kazao da je Kolinda Grabar Kitarović dobila kredit odmah poslije Oluje skoro sa nula posto kamate.

"Reći da vam to pripada nije fer. To su imali samo HDZ-ovci", kazao je Milanović.

U vrlo burnoj debati dotakli su se i pitanja odnosa i BiH i odnosa sa Bosnom i Hercegovinom. 

Milanović je optužio Grabar-Kitarović da vodi politiku na kafanskom nivou i da je upropastila odnose sa susjednim zemljama, a da gaji povjerenje u kontroverznog mađarskog premijera Viktora Orbana.

Na pitanje o burnim reakcijama koje stižu iz Sarajeva na njene komentare o islamističkom terorizmu i ekstremizmu, aktuelna hrvatska predsjednica koja se bori za drugi mandat kazala je:

"Bosna i Hercegovina danas je država u kojoj se miješaju različiti utjecaji. To prepoznaju mnogi, uključujući EU, Macron je govorio o tome. S tim problemom se treba suočiti, a ne ga negirati. Vratili su se borci iz iraka, Sirije i drugih dijelova sa svojim porodicama. BiH treba pomoći da zajedno s Hrvatskom i drugim državama EU da kroz razmjenu informacija u obavještajnom sektoru rješavamo takva pitanja".

U replici Milanović je optužio za pogoršanje odnosa sa BiH.

"Odnose sa Sarajevom ste upropastili, upravo na ovom primjeru, mada su vas nazvali 'kraljicom Balkana'. Ja bih na vašem mjestu držao do toga", kazao je SDP-ov kandidat.

HRT: Burne reakcije u Sarajevu izazivaju upozorenja na veliki broj ekstremista u Bosni i Hercegovini. Jeste li i dalje pri tom mišljenju?

"U Siriji je dosta bh. državljana koji se bore na strani ISIS, treba BiH pomoći, zajedno s Hrvatskom i drugim državama EU da kroz razmjenu informacija iz obavještajnog sektora rješavamo taj problem", rekla je Grabar-Kitarović.

HRT: Predstavljaju li džihadisti u BiH prijetnju za Hrvatsku?

"Predstavljaju za svakoga, ali pitanje je koliko će oni djelovati. Vjerujem da SOA ipak radi svoj posao i u suradnji s drugim agencijama. Džihadisti u BiH su realnost, to je zemlja u kojoj je puno muslimana, odlaze u Irak i Siriju boriti se i vraćaju se indoktrinirani", rekao je Milanović.

HRT: Koliko su previranja u Crnoj Gori opasna?

"Mislim da komentirati previše onoga što se događa u Crnoj Gori bilo bi pokušaj miješanja u unutarnja pitanja u toj zemlji. Nadam se da će se ta pitanja riješiti i nadam se da se to neće preliti na Republiku Hrvatsku", rekla je Grabar-Kitarović.

"Osjetljiva stvar, to je susjedstvo. Gospođa Kitarović ima dvostruke kriterije, nekad je za vladavinu prava, nekad nije, nekad je za miješanje, nekad nije. Iza ovoga što se događa u Crnoj Gori stoji Beograd, čaršija. To nije opasnost za Hrvatsku, ali o tome treba govoriti", rekao je Milanović.

"Naravno da želimo stabilnost Crne Gore i molim vas nemojte vrijeđati na osobnoj razini i dvostrukim kriterijima, ako ste mislili na Bosnu i Hercegovinu, Hrvatska je supotpisnica Daytona i ima puno pravo brinuti o hrvatskom narodu", dodala je Grabar Kitarović.

#Region