Članak

Vojni sindikat Srbije tužio Vulina: Ponaša se diletantski, nasilnički i kriminalno

Vulinov egzibicionizam i štetočinsko rukovođenje direktno podrivaju borbenu gotovost Vojske Srbije.

SARAJEVO, (Patria) - Apelujemo na Predsjednika Republike i Vladu Srbije, da sagledaju koliko im štete svakodnevno nanosi diletanstko, nasilničko i kriminalno ponašanje ministra odbrane Aleksandra Vulina i da konačno preispitaju njegovu destruktuvnu ulogu i odgovornost za katastrofalno stanje u našoj vojsci.

Vulinov egzibicionizam i štetočinsko rukovođenje direktno podrivaju borbenu gotovost Vojske Srbije, poručuju iz Vojnog sindikata Srbije. 

"Ministar odbrane u Vladi Republike Srbije, Aleksandar Vulin, donio je krajem 2019. godine, nezakonito i protivno međunarodnom pravu rešenje kojim odbija zahtjev Vojnog sindikata Srbije, za priznavanje reprezentativnosti kod poslodavca. Ovakvo rješenje Vulin donio je isključivo sa namjerom da spriječi i ometa dijelovanje najvećeg i jedinog sindikata u Vojsci Srbije koji ispunjava uslove reprezentativnosti. U cilju zaštite svojih prava i prava pripadnika Vojske Srbije koje zastupamo, protiv spornog rješenja ministra odbrane podnijeli smo tužbu", poručuju iz Sindikata.

Podsjećaju da je Vulin prethodno, također nezakonito, jednostrano i bez znanja sindikata kao stranke u postupku, donio rješenje kojim poništava rješenje kojim je Vojnom sindikatu Srbije još 2015. godine utvrđena reprezentativnost.

"Više je nego jasno da Vulinu smeta Vojni sindikat Srbije, zato što javno kritikuje njegove kriminalne postuke i zloupotrebe. Osnovni razlog za nezakonito oduzimanje reprezentativnosti Vojnom sindikatu Srbije i odbijanjem da istu prizna u novom postupku, vidimo isključivo u činjenici da reprezentativni sindikat ima pravo da pregovara o zaključenju kolektivnog ugovora koji je u interesu svih zaposlenih u Vojsci Srbije, a što Vulin ne želi da omogući. Danas je svima u Vojsci i srpskoj javnosti jasno da Vulin ne radi u interesu Vojske i srpskih vojnika kojih je više od pet hiljada napustilo vojsku baš u njegovom mandatu. Osim što svakodnevno zloupotrebljava Vojsku u političke svrhe, ministar Vulin, svojim diletantskim rukovođenjem svakodnevno joj nanosi nesagledivu štetu. Iako se predstavlja kao ljevičar i socijalista, on to nije i ostaće upamćen po tome da je vršeći krivična djela i kršeći međunarodno pravo, gušio i ometao jedini reprezentativni sindikat u Vojsci i nezakonito dao otkaz njegovom predsjedniku i generalnom sekretaru", kažu iz Vojnog sindikata Srbije.

Dodaju da je ometanje sindikalnog djelovanja danas u zemljama Evropske unije ozbiljno krivično djelo, u Srbiji to čini član Vlade koji je dao zakletvu da će poštovati Ustav i zakone i nikom ništa!

"Otuda je neophodno uspostaviti temelje buduće zaštite prava radnika upravo na sankcionisanju rada ministara koji su se ogriješili o zakon i ustavna prava srpskog vojnika. Podnošenjem tužbi i raspravljanjem odgovornosti pred sudovima Vojni sindikat Srbije simbolično kreće od same srži ometanja rada VSS i odgovora zašto kome smeta naše delovanje! U budućnosti ogolićemo rad Aleksandra Vulina, i njegovih najbližih saradnika i na ostalim kriminalnim radnjama koje su direktno nanijele štetu Ministarstvu odbrane, Vojsci Srbije, namjenskoj industriji i državi Srbiji. Bez čekanja kraja mandata najgoreg ministra u istoriji naše vojske, i sve učinjene nezakonitosti i krivična djela koja je Vulin počinio na štetu pripadnika Vojske Srbije, moraju konačno da dobiju svoj sudski epilog i da pravda bude zadovoljena – bez odlaganja!", zaključili su iz Vojnog sindikata Srbije.

#Region #AleksandarVulin #VojniSindikatSrbije