Članak

Hrvatska preuzela predsjedavanje EU narednih šest mjeseci

"Snažna Europa u svijetu punom izazova", slogan je koji je Hrvatska izabrala za predsjedavanje Vijećem EU-a.

SARAJEVO, (Patria) - Hrvatska je od danas preuzela šestomjesečno rotirajuće predsjedništvo Vijećem Europske unije, šest i po godina nakon što je postala članicom EU-a.

Početak predsjedavanja bit će službeno obilježen 9. januara 2020. dolaskom članova Europske komisije u Zagreb i koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Međunarodno otvaranje hrvatskog predsjedavanja bit će 15. januara koncertom u Bruxellesu, na dan međunarodnog priznanja Hrvatske i mirne reintegracije Podunavlja.

Sastanak povjerenika Europske komisije na čelu s predsjednicom Ursulom von der Leyen i hrvatske Vlade održat će se 9. januara u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu.

Predsjedavanje je prilika da se zemlja predstavi u što boljem svjetlu europskoj javnosti te da se domaća javnost senzibilizira za europske teme.

"Snažna Europa u svijetu punom izazova", slogan je koji je Hrvatska izabrala za predsjedavanje Vijećem EU-a.

Šestomjesečni program predsjedavanja utemeljen je na četiri prioritetna područja: Europa koja se razvija; Europa koja povezuje; Europa koja štiti i Europa koja je utjecajna.

Predstavnik zemlje predsjedateljice predsjeda i sastancima radnih i stručnih skupina koje djeluju u Vijeću EU-a. Postoji dvjestotinjak specijaliziranih radnih skupina i odbora koji rade na pripremama sastanaka Vijeća.

Hrvatsko predsjedavanje dolazi na samom početku novog institucionalnog i zakonodavnog ciklusa Unije, započetog formiranjem novog sastava europskih institucija. Kao najvažnije zadaće koje stoje pred Unijom sljedećih mjeseci jesu dogovor o sedmogodišnjem budžetu, sporazum o budućim odnosima s Velikom Britanijom, Konferencija o budućnosti Europe, zakonodavni okvir za borbu protiv klimatskih promjena.

"Hrvatsko predsjedništvo zalagat će se za nastavak dosljedne, djelotvorne i vjerodostojne politike proširenja, kao uloga u stabilnost, sigurnost i daljnji gospodarski razvoj i povezanost europskog kontinenta", kaže se u dokumentu u dijelu koji se odnosi na prioritet pod nazivom Utjecajna Europa.

Ističe se da su promicanje europskih vrijednosti, jačanje multilateralizma i europske sigurnosne i obrambene suradnje te provedba ciljeva iz Programa Ujedinjenih naroda za održiv razvoj 2030., glavne odrednice vanjskog djelovanja Unije te da se njezina vjerodostojnost u međunarodnim odnosima odražava i kroz odgovoran pristup prema vlastitom susjedstvu, istočnom i južnom, uključujući jugoistok Europe (zapadni Balkan).

#Region