Članak

Sporna sjednica Skupštine KS: Mirza Čelik izabran za novog predsjedavajućeg

Potom su članovi rukovodstva i zastupnici dosadašnje većine napustili salu, a Kristić najavila konferenciju za novinare za 15 minuta. 

SARAJEVO, (Patria) - U Sarajevu je počela sporana sjednica Skupštine Kantona Sarajevo. 

13.10 U nastavku sporne hitne sjedice Skupštine Kantona Sarajevo, zastupnici nove većine izglasali su da Mirza Čelik (SDA) bude novi predsjedavajući, a za njegove zamjenike Viteškić (SDA), Vibor Handžič(Naša stranka) i Danijela Kristić (Narod i pravda).

Odluka je donesena jednoglasno.

Zastupnik Zvonko Marić (SBB) je, zbog činjenice da je TV SA prenosila konfereniju za medije stare većine, a ne Skupštine, zamolio da se zbog građana ponovi ono što nije direktno prenosi. 

12.20 Mahir Dević SDA predložio je dnevni red na kojem bi bio Prijedlog odluke o izmeni odluke o potvrđivanju kandidata za predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg, a da se tom odlukom Elmedin Konaković zamijeni Mirzom Čelikom. 

Druga tačka bila bi Odluka o izmjeni odluke o predsjedavajućem, te da Mirza Čelik bude izabran za predsjedavajućeg Skupštine KS. 

Kao treću tačku predložio je da se za danas zakaže nova hitna sjednica, na kojoj bi ponudili Vladi KS usvajanje budžeta, rebalansa budžeta, te finansijskih planova Zavoda za zapošljavanje i Zavoda zdravstvenog osiguranja. 

Zastupnik Dževad Poturak pozvao je osiguranje da ukloni one koji u Skupštinu ulaze i "ispuštaju neartikulisane glasove", jer se kako kaže "prepao toliko da mu noge drhte".

12.00 Nova predsjedavajuća kantonalnog parlamenta Danijela Kristić saopćila je da je Kolegij Skupštine jučer odlučio da današnja sjednica nije hitnog karaktera i pozvala je da se ova današnja prekine i da se zastupnici odazovu na sjendicu 8. januara. 

Potom su članovi rukovodstva i zastupnici dosadašnje većine napustili salu, a Kristić najavila konferenciju za novinare za 15 minuta. 

Član Kolegija iz redova SDA Smiljana Viteškić potom je preuzela vođenje sjednice i kazala da je sjednicu sazvala na osnovu Poslovnika i zahtjeva 18 zastupnika, što predstavlja većinu u Skupštini. 

#BiH #SkupštinaKS