Članak

Podžić za NAP: Vulin ne treba brinuti za Srbe u BiH, sve bh. građane brani država BiH

To što proklamuju vojnu neutralnost je kontradiktorno predloženoj Strategiji.

SARAJEVO, (Patria) - Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin predstavio je u srbijanskoj Skupštini Strategiju odbrane i nacionalne bezbjednosti u kojoj kao vanjskopolitički prioritet ističe očuvanje entiteta Republika Srpska kao nacionalni cilj Srbije. Ovaj dokument izazvao je burne reakcije u BiH.

Republika Srpska spominje se na četvrtoj stranici Strategije odbrane Republike Srbije. Tamo piše da bezbjednost država u regionu negativan uticaj ispoljavaju i separatističke težnje, etničke i verske tenzije, tendencije ukidanja Dejtonskog sporazuma i Republike Srpske. Također na trinaestoj stranici navodi se kao cilj očuvanje Republike Srpske kao entiteta u sastavu Bosne i Hercegovine u skladu sa Dejtonskim sporazumom i unaprjeđenje položaja Srba u regionu i svijetu.

Sifet Podžić (DF), novi ministar odbrane BiH u izjavi za Novinsku agenciju Patria kaže da bi konačno ministar odbrane Republike Srbije morao shvatiti  da je Srbija samo potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma, a da su garanti malo ozbiljnije zemlje od Srbije.

„Druga stvar, koliko god se ministar odbrane trudio da pokaže da je Srbija važan regionalni igrač, ona će ovakvom strategijom odbrane ostati glavni problem sigurnosti. Ja se iskreno nadam da  će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, a i Skupštinski odbor za odbranu i sigurnost Srbije reagirati i ministru odbrane ukazati da je dokument, po meni, u suprotnosti sa zvaničnom vanjskom politikom Srbije, a po pravilu u normalnim zemljama Strategija odbrane i politika nacionalne sigurnosti mora pratiti vanjsku politiku zemlje“, kazao je Podžić.

Dodaje da Srbija osim obaveze koju je preuzela iz Dejtona, u zvaničnoj vanjskoj politici ističe regionalnu saradnju i izgradnju autoputeva i naglašava se da je ona vojno neutralna. 

„To što proklamuju vojnu neutralnost je kontradiktorno predloženoj Strategiji. Ako bi ovakva Strategija bila prihvaćena imamo ozbiljan problem. Nažalost, svi mi, neko manje, neko više smo dobro osjetili čija je politika – gdje živi jedna Srbina to je srpska zemlja. Mislim da se gospodin Vulin ne treba brinuti za  Srbe u BiH kao ni za bilo kojeg drugog građanina BiH, jer  građane BiH branit će država BiH“, dodao je Podžić.

Ovakav dokument nije još usvojen i tako ga treba i posmatrati, napominje ministar odbrane BiH.

„Ako, pak, i bude usvojen iz njega treba da proisteknu još neki dokumenti koji bi morali pobliže odrediti ko je taj eventualni neprijatelj itd. Ja želim napomenuti, da Rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a 1088 od 12.12. 1996. je aktuelna i zbog nje postoji NATO Štab u Butmiru i da treba definisati koga očekivati na Drini kao neprijatelja“, pojašnjava ministar Podžić.

Primijetio je ministar i vrijeme objave Strategije što mu je nametnulo ideju da to nikako nije slučajno.

„Vrlo je interesantna koincidencija da Vulin objavljuje Strategiju 24 sata nakon  što je BiH u NATO predala Plan reformi kojim nastavlja svoj put integracija u NATO savez. Možda je ministar odbrane ovim želio potpomoći neku politiku u RS-u, ali ovo je preozbiljan dokument da bi se on upotrebljavao u dnevnopolitičke svrhe. Ovakva strategija je prijetnja za mene, prijetnja za mir na Zapadnom Balkanu, a i šire i nadam se da sve međunarodne organizacije, pa i one kojima deklarativno je Srbija aspirant da postane njihova članica će ovo vidjeti i spriječiti ovakvu Strategiju“, ističe Podžić.

#BiH #AleksandarVučić #AleksandarVulin #SifetPodžić