Članak

Sagrađena igrališta „Bajka“ i „Park mira“ vrijedni više od 200.000 KM

Najveća ovogodišnja investicija u ovoj oblasti je Park mira koji je sagrađen u Aleji ambasadora.

SARAJEVO, (Patria) - Dva nova igrališta sagrađena su u općini Stari Grad u ovoj godini, čime se nastavlja opredjeljenje ove lokalne zajednice da osigura građanima što bolje uslove za rekreaciju, odmor i bavljenje sportskim aktivnostima. Vrijednost sagrađenih igrališta za vrtić “Bajka“ i Parka mira u Aleji ambasadora je viša od 200.000 KM. U prošloj godini izgrađeno je šest igrališta u vrijednosti oko 320.000 KM što je više od pola miliona maraka uloženih za ove namjene.

Završena „Bajka“

Prošle sedmice završena je izgradnja dječijeg igrališta za mališane iz vrtića „Bajka“ na Vrbanjuši, a na mjestu koje je nekad bilo obraslo travom i korovom danas je uređena površina za dječake i djevojčice koji pohađaju ovaj vrtić. Na stotinjak kvadratnih metara napravljene su dvije površine sa podlogom na kojima se nalazi sve ono što mališane raduje: njihalica, vrtuljak, klackalice, kao i velika metalna kula sa kućicom i toboganom.

Ovaj projekat je rezultat višegodišnje saradnje Općine Stari Grad sa pobratimskom Općinom Selçuklu iz turskog grada Konya, a koštao je oko 20.000 KM. Općina Selçuklu ga je finansirala sa 15.000 KM, a Općina Stari Grad sa 5.000 KM. Radove je izvodila firma Babel doo Sarajevo.

Park mira krasi Aleju ambasadora

Ipak, najveća ovogodišnja investicija u ovoj oblasti je Park mira koji je sagrađen u Aleji ambasadora. Park se prostire na površini od 1200 m2, a sastoji se iz tri dijela: dio sa dječijim spravama, dio za odmor i opuštanje i dio sa fitnes spravama. Osim toga, ovaj park ima i sprave prilagođene djeci sa invaliditetom, uređene staze, rasvjetu, a uskoro će biti određen i zvanični datum njegovog otvaranja.

Park mira je zajednički projekat Općine Stari Grad, Ambasade Švedske u BiH i UNDP-a u BiH, za čiju realizaciju je također zadužena Služba za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica. Cijeli park izgrađen je u skladu sa ambijentom u kojem se nalazi, a nudi građanima jedinstvenu oazu za odmor i opuštanje u neposrednoj blizini gradske jezgre. Vrijednost projekta je 180.000 KM, a radove je izvodila firma Promark doo Mostar.

Šest igrališta sagrađeno prošle godine

Općina Stari Grad Sarajevo kontinuirano radi na izgradnji i rekonstrukciji igrališta za djecu i izgradnji sportskih terena. Samo u 2018. godini izgrađeno je ih je šest: na Mihrivodama sportski teren Bijela bašča; na Širokači- ispred prostorija Mjesne zajednice; na Vratniku, u dvorištu OŠ”Hamdija Kreševljaković”; na Obhodži - pored mosta Bosansko-turskog prijateljstva izgrađen je teren za mali fudbal; na Mošćanici - u ulici Ablagijin sokak također je sagrađen sportski teren, te kombinovano dječije igralište i košarkaški teren na platou Babića bašča. Vrijednost sagrađenih terena prošle godine iznosila je više od 320.000 KM.

#Lifemagazin #Sarajevo #IbrahimHadžibajrić #OpćinaStariGrad