Članak

Saudijska Arabija osudila 5 osoba na smrtnu kaznu zbog ubistva Jamala Khashoggija

Saudijska Arabija je osudila 5 osoba na smrtnu kaznu i 3 druge na zatvorsku zbog povezanosti s ubistvom novinara Jamala Khashoggija.

(Patria) – Saudijska Arabija je osudila 5 osoba na smrtnu kaznu i 3 druge na zatvorsku zbog povezanosti s ubistvom novinara Jamala Khashoggija.

Kolumnist Washington Posta ubijen je u oktobru 2018. godine po ulasku u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu gdje je došao radi dokumenata potrebnih za vjenčanje sa zaručnicom Hatice Cengiz.

Njegova smrt izazvala je šok i bijes u svijetu, te je značajno uticala na međunarodnu reputaciju Saudijske Arabije.

Glavni tužilac Saudijske Arabije u ponedjeljak je pročitao kazne, ali je precizirao da bivši savjetnik saudijskog princa Saud al-Qahtani neće biti optužen.

U izvještaju UN-a navodi se da je Khashoggi žrtva 'smišljene vansudske egzekucije' koja je zahtijevala 'značajnu koordinaciju, resurse i finansije vlade'.

- Svaki konsultirani stručnjak smatrao je nezamislivim da se operacija ove razine sprovede bez znanja princa, da je neka vrsta misije kriminalne prirode bila usmjerena prema g. Khashoggiju, kaže se u izvještaju Specijalnog izvjestitelja UN-a, Agnes Callamard.

U svojoj posljednjoj kolumni za Washington Post, Khashoggi je pisao o slobodi medija u arapskom svijetu.

- Narativ kojim upravlja država dominira javnom psihom, i iako mnogi u to ne vjeruju, velika većina populacije postaje žrtvom tog lažnog narativa. Žalosno, ali nije vjerovatno da će se ta situacija promijeniti, napisao je Khashoggi, prenosi Euronews.

 

#Svijet