Članak

Macron se odrekao predsjedničke penzije kako bi smirio štrajkače

Francuski predsjednik Emmanuel Macron odreći će se vlastite predsjedničke penzije u nastojanju da umiri bijes naroda zbog privilegija koje uživaju političari u toj zemlji.

(Patria) – Francuski predsjednik Emmanuel Macron odrekao se vlastite predsjedničke penzije u nastojanju da umiri bijes naroda zbog privilegija koje uživaju političari u toj zemlji.

Macron je povukao simboličan potez u (očajničkom) pokušaju da zaustavi štrajk u zemlji koji je doveo do općeg zastoja javnog saobraćaja i nema namjeru popustiti uprkos nadolazećim praznicima.

Ovim potezom Macron je postao prvi predsjednik u više od 50 godina koji se odrekao automatske penzije od 6.000 eura koja sljeduje sve francuske lidere nakon što napuste ured, neovisno o starosnoj dobi i imovinskom stanju.

Pored toga, u saopćenju Macronovog kabineta stoji da predsjednik također neće zauzeti mjesto u ustavnom sudu koje mu doživotno pripada po odlasku s funkcije predsjednika, gdje bi primao mjesečnu naknadu u iznosu od 13.500 eura.

Macron je povukao ovakav potez jer mu je jasno da se štrajk zbog njegovog prijedloga reformi penzionog sistema tiče i njega personalno, na što između ostalog ukazuju karikature i parole na ulicama koje ga prikazuju kao kralja.

Tako su se nešto ranije ove godine i 'žuti prsluci' žalili na Macrona (ali i njegove prethodnike) koji je izgradio bazen u predsjedničkoj ljetnoj rezidenciji, te je zamijenio tepihe i posuđe u palači Élysée znatno skupljim.

Premijer Édouard Philippe izjavio je da francuski narod smatra izabrane zvaničnike priviliegiranim, te je da obećanje da će se u 'novom univerzalnom penzionom sistemu tretirati kao bilo koji drugi građani Francuske'.

Nakon Macronovog poteza uslijedili su brojni komentari; ljevica potez smatra mudrom PR strategijom, dok Komunisti tvrde da je Macron kao bivši investicijski bankar zaradio milione u privatnom sektoru pa sebi može priuštiti luksuz da se odrekne predsjedničke penzije.  

Istovremeno, vlada je uprkos štrajku koji je ušao treću sedmicu neumoljiva kada je u pitanju reforma penzionog sistema koja, između ostalog, pretpostavlja odlazak u penziju u 64. godini života (umjesto dotadašnjeg zakona o 62. kao dobnoj granici).

Macron je apelirao na štrajkače da se povuku tokom Božića u 'duhu odgovornosti'. U toku nedavne posjete Obali slonovače, Macron je izjavio:

- Štrajk je opravdan i zaštićen je ustavom, ali smatram da postoje trenuci u životu nacije kada treba uspostaviti primirje iz poštovanja prema porodicama i porodičnom životu.

On je tokom posjete Zapadnoj Africi gdje je u fokusu bila vanjska politika i francusko-afrički odnosi, izjavio da je 'kolonijalizam bio ogromna greška' te je pozvao da se 'okrene stranica prošlosti', piše britanski Guardian.

#Svijet