Objavljeno u kategoriji Crna Hronika na 01.12.2014 14:59:35

Mekni i Ibrović oštetili "Magros Veletrgovinu" trgujući s Al Shiddijem

NO donio odluku o prodaji stambenog objekta – Poljine

Odjel privrednog kriminaliteta Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo je nakon provedene istrage prikupio dovoljan broj dokaza te podigao optužnicu protiv Mekni Bechira zbog počinjenja krivičnog djela Sklapanje štetnog ugovora, te protiv Safeta Ibrovića zbog počinjenja krivičnog djela Nesavjestan rad u službi, prenosi novinska agencija Patria.

Prvooptuženi se tereti da je u periodu od 2010. do 2013. godine u Sarajevu kao odgovorna osobe u svojstvu predsjednika NO "Magros Veletrgovina"  zaključio Ugovor o prodaji nekretnina suprotno odredbi sa kupcem "SHAD INVEST"-om   znajući da je ugovor štetan po

interese "Magros  Veletrgovina". Ovakvim zaključenim ugovorom izvučen je novac iz " Magros Veletrgovina" i nastupila je šteta za "Magros Veletrgovina" ne samo u iznosu utvrđene cijene iz kupoprodajnog ugovora od 2.034.903,11 KM, nego i u neutvrđenom iznosu izmakle dobiti za nove investicije, obrtna sredstva ili pokriće dijela gubitaka, a za isti iznos je pribavljena korist pravnom licu SHAD INVEST.

Drugooptuženi Safet Ibrović se tereti da je u periodu od 2010. do 2012. godine u Sarajevu kao odgovorna osoba u svojstvu direktora  "Magros Veletrgovina" nesavjesno postupao, na način da nakon što je Nadzorni odbor  donio odluku o prodaji stambenog objekta – Poljine od 27. marta 2010.godine i ovlastio Meknija da u svojstvu predsjednika Nadzornog odbora u ime "Magros Veletrgovina" potpiše Ugovor o prodaji  nekretnina  od 09. avgusta 2010. godine sa kupcem "SHAD INVEST" doo Sarajevo, zastupan po direktoru  T.Č., a čiji je  osnivač i 100% vlasnik Al Shiddi Sulaiman Abdullah Mohamed, koji je ujedno i kupac "Magros Veletrgovina" dd Sarajevo, kao pripadnik ortačke grupe po Ugovoru o kuporodaji državnog kapitala od 03.02.2006.godine, te predsjednik Skupštine, a od 30.11.2011.godine direktor"SHAD INVEST" doo Sarajevo, iako je znao da su uslovi i način zaključenja  navedenog Ugovora štetni po interese "Magros Veletrgovina" dd Sarajevo nije preduzeo, sukladno svojim ovlaštenjima radnje kojima bi spriječio zaključenje ovakvog ugovora.

 

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android