Objavljeno u kategoriji Lifemagazin na 20.03.2014 00:00:00

Bugojanac kopajući našao zub dinosaurusa

Slučajno otkriven vrijedan eksponat

Enver Imamović, bosanskohercegovački arheolog i historičar na društvenim mrežama objavio je fotografije nekih od vrijednih eksponata iz Zemaljskog muzeja u Sarajevu za koje šira javnost u Bosni i Hercegovini ne zna ni da postoje. Tako je Imamović u izjavi za novinsku agenciju Patria kazao da je Bugojnu prije šest godina pronađen zub dinosaurusa.

- Do ovog otkrića došli smo sasvim slučajno. Naime, jedan čovjek je kopao i naišao na veći skelet kostiju te je odstranio zub i dao sinu koji je studirao historiju. Moj student je donio to vrijedno otkriće i od tada ga imamo u Zemaljskom muzeju. Nažalost, naša šira javnost malo zna o tome šta BiH i Zemaljski muzej posjeduju od svjetskih dragocjenosti – kazao je Imamović.

On je dodao da su ostaci dinosaurusa pronađeni i negdje u okolini Duvna u jednom kamenolomu. Imamović za NAP kaže da Zemaljski muzej, koji je zatvoren od 2012. godine, posjeduje izuzetno vrijedne eksponate.

- Mi imamo u muzeju ostataka fosila životinja i bića koje su živjele prije stotinu miliona godina. To je primjer fosila zmije koja je kao takva najstarija na svijetu živjela je prije 200 miliona godina. Imamo i zub morskog psa koji je pronađen u blizini Bosanske Gradiške i imamo također ostatak morskoga kita – napomenuo je Imamović.

Profesor pojašnjava da su to sve fosili iz vremena kada je čitav  prostor Balkana bio pod morem i kojem je nauka dala ime Panonsko more.

- U Zemaljskom muzeju postoje mnogi eksponati za koje šira javnost ne zna, pa tako tamo ima i oko pet posto ukupnih svjetskih meteorita koji su pali na zemlju. I to najveće količine koje se čuvaju u Zemaljskom muzeju – dodao je Imamović.

Također, Imamović otkriva da se Zemaljski muzej može pohvaliti i sa fosilima riba koje su pronađene na području sarajevskog naselja Ciglane i to u vrijeme Austro-ugarske vladavine.

- Kada je za vrijeme vladavine Austrije počeo Braun graditi osamsto i neke i kad su počeli kopati i tražiti glinu za ciglu naišli su na fosile riba. Oni su jako lijepo očuvani i nalaze se u Zemaljskom muzeju – dodao je Imamović.

S obzirom da Zemaljski muzej ne radi već određeno vrijeme Imamović tvrdi da su u muzeju ugroženi mokri preparati kao što su zmije, miševi i kukci koji se čuvaju u tekućini u parafinu da se ne raspadnu.

- S vremena na vrijeme tu tekućinu treba mijenjati jer ona isparava i onda čim onaj dio ostane bez tekućine raspada se. Također i koža i tekstil su ugroženi, jer im treba određena temepretaura jer se od vlage raspaaju. To je jedina opasnost – pojasnio je Imamović.

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android