Članak

Katedrala Notre Dame po prvi put od 1803. godine bez Božićne mise

U katedrali Notre Dame u Parizu ove godine će po prvi put od 1803. godine izostati Božićna misa zbog nastavka popravki štete nastale usljed požara prije 8 mjeseci.

(Patria) – U katedrali Notre Dame u Parizu ove godine će po prvi put od 1803. godine izostati Božićna misa zbog popravki štete nastale usljed požara prije 8 mjeseci.

Rektor katedrale Patrick Chauvet predvodit će misu ponoćku u obližnjoj crkvi Saint-Germain l’Auxerrois, kaže se u saopćenju ureda za medije katedrale Notre Dame.

Podsjetimo, jedan od spomenika UNESCO-a smješten na rijeci Seni u Parizu, 15. aprila je pogođen požarom velikih razmjera koji je nanio ogromnu štetu zgradi i dragocjenim umjetninama koje se u njoj nalaze.

Katedrala je tokom dva stoljeća bila otvorena tokom Božića uprkos turbulentnim historijskim dešavanjima, uključujući nacističku okupaciju u Drugom svjetskom ratu.

Pariški tužioci koji su otvorili istragu u junu, sumnjaju da je uzrok požara nemar u vidu bačenog opuška cigarete ili problem sa elektroinstalacijama. 

Francusko ministarstvo kulture izvijestilo je nešto ranije u oktobru da je osigurana milijarda eura za rekonstrukciju katedrale Notre Dame, piše britanski Guardian.

 

#Svijet