Članak

Mike Pompeo osudio Rusiju i Kinu zbog blokiranja humanitarne pomoći za Siriju

Američki državni sekretar javno je osudio Rusiju i Kinu zbog veta na rezoluciju UN-a o humanitarnoj pomoći sirijskim civilima.

(Patria) – Američki državni sekretar Mike Pompeo izjavio je u subotu da su Rusija i Kina 'okrvavile ruke' ulaganjem veta na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a čime su blokirale prekograničnu humanitarnu pomoć iz Turske i Iraka namijenjenu milionima civila u Siriji.

- Veto koji su jučer uložile Ruska Federacija i Kina na rezoluciju vijeća sigurnosti koja bi omogućila da humanitarna pomoć dospije do miliona Sirijaca je sraman, kazao je sekretar Pompeo u izjavi.  

On je Rusiji i Kini poručio da su, protiveći se rezoluciji, 'okrvavile ruke', što je također nazvao 'političkim stavom'.

- Rusija i Kina su jedine zemlje koje su blokirale UNSCR 2449 rezoluciju o sirijskoj prekograničnoj humanitarnoj pomoći. Međunarodna zajednica je osigurala više od 30 milijardi dolara u humanitarnoj pomoći koja se upućuje preko ovih prelaza. Sramotno je zaustavljati ovu pomoć, objavio je američki državni sekretar Mike Pompeo na svom Twitter profilu.

Rusija je uz podršku Kine u petak uložila 14. po redu veto od početka sukoba u Siriji 2011. godine.

Humanitarna pomoć koja se u Siriju šalje iz Turske preko punktova UN-a bez formalnog odobrenja sirijskog režima, neophodna je za stanovništvo na sjeveroistoku Sirije.

Vijeće sigurnosti UN-a razmatra dvije alternativne rezolucije koje bi omogućile prekogranične isporuke humanitarne pomoći.

Nacrt rezolucije iza kojeg stoje Belgija, Kuvajt i Njemačka pretpostavlja prekogranične humanitarne isporuke za još jednu godinu sa dvije tačke u Turskoj i jedne u Iraku. Međutim, Rusija kao saveznik sirijskog režima, složila se samo sa isporukama iz Turske i to na 6 mjeseci.

Pomoćnica generalnog sekretara OCHA-e, humanitarne agencije UN-a, Ursula Mueller kazala je da je humanitarna situacija znatno lošija nego prošle godine, te da ništa ne opravdava reduciranje broja graničnih punktova za humanitarnu pomoć.

- Bez prekogranične operacije odmah gubimo humanitarnu pomoć za milione civila. To bi dovelo do rapidnog porasta gladi i bolesti rezultirajući sa većim brojem smrtnih slučajeva, patnjom i daljim raseljavanjem stanovništva – uključujući preko granica – za ugroženju populaciju koja već duboko pati zbog neizrecive tragedije koja je rezultat devetogodišnjeg sukoba, izjavila je Mueller.

 

 

#Svijet