Članak

Tematska sjednica Skupštine o mladima, ne zna se tačan broj koji živi u Kantonu Sarajevo

U istraživanju provedenom 2016. godine detektirani su problemi mladih u više društvenih oblasti.

SARAJEVO, (Patria) - Skupština KS održat će danas tematsku sjednicu o pitanja i statusu mladih u Kantonu Sarajevo. Zastupnici će razmatrati zbirnu informaciju na više od 300 strana koju su pripremila ministarstva u Vladi KS.

U Informaciji je navedeno da prema posljednjem popisu stanovništva iz 2013. godine na području Kantona Sarajevo živi ukupno 413.593 stanovnika, od kojih je 83.805 mladih (od 15 do 29 godina). 

"S obzirom na migracijske tokove, brojke koje su prethodno navedene zasigurno odstupaju od realnog stanja, s obzirom na sve prisutniji trend odlaska mladih ne samo iz Kantona Sarajevo već i iz Bosne i Hercegovine. S obzirom da mladi zadrže prijavu mjesta prebivališta u Kantonu Sarajevo (ne izvrše urednu prijavu/odjavu mjesta prebivališta), nije moguće egzaktno utvrditi koji broj mladih živi u Kantonu Sarajevo, niti koji je broj mladih koji su napustili Bosnu i Hercegovinu, s obzirom da statistički podaci uglavnom prikazuju brojke koje se odnose na ukupno stanovništvo Bosne i Hercegovine", navodi se u Informaciji.

U istraživanju provedenom 2016. godine detektirani su problemi mladih u više društvenih oblasti između ostalog stjecanja prvog radnog iskustva, nedostatak sistemske podrške programima zapošljavanja i samozapošljavanja mladih, diskriminacija mladih kod poslodavaca u odnosu na kategoriju iznad 30-35 godina sa više iskustva i staža, zlostavljanje i mobing na poslu, rješavanje stambenog pitanja, nedovoljno sportskih sadržaja, manjak aktivizma mladih.

Prema evidenciji Službe za zapošljavanje KS krajem oktobra na evidenciji je bilo 20.034 nezaposlene osobe starosti do 35 godina. Od tog broja njih 7.121 je starosti do 25 godina.  

#BiH #Sarajevo #OdlazakMladih