Članak

Nezdrav zrak u Tuzli, Zenici, Lukavcu: Smanjiti boravak na otvorenom

U Sarajevu je indeks 145,  a PM10 čestice iznose 60 te se preporučuje osjetljivim grupama trudnicama, djeci i starijim da smanje naprezanje tokom boravka vani.

SARAJEVO, (Patria) - Indeks kvaliteta zraka u nekoliko bh. gradova prema jutrošnjem mjerenju u 8 sati je bio visok i spada u kategoriju nezdrav. U Sarajevu je indeks 145,  a PM10 čestice iznose 60 te se preporučuje osjetljivim grupama trudnicama, djeci i starijim da smanje naprezanje tokom boravka vani.

U Tuzli i Zenici indeks kvaliteta zrak je 165 odnosno 158 te se preporučuje izbjegavanje boravka na otvorenom. Kod nezdravog zraka kao što je jutros u Tuzli moguća je pojava pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme. Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje.

Plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe trebali bi smanjiti vanjske fizičke aktivnosti. Produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani trebali bi izbjegavati i svi ostali.

Indeks kvaliteta zraka u Lukavcu jutros je 155. 

#BiH