Članak

Kojović o koaliciji SDA, SBB, DF: Volio bih da vidim drčna lica kao danas i nakon susreta s HDZ-om

"Ova koalicija se treba zvati Petak 13 i nadam se da će to prihvatiti", kazao je Kojović.

SARAJEVO, (Patria) - Edin Forto, premijer KS na današnjoj press konferenciji koja je održana u prostorijama Naše stranke kazao je da su danas obaviješteni da je šestorka postala četvorka. Dogovor o zajedničkom formiranju vlasti na državnom, federalnom i nivou KS postigli su SDA, SBB i DF. 

"Prekompozicija vlasti je demokratsko pravo. Žao mi je što su dvije stranke odlučile da izlaze iz ove vlasti. Uvjereni smo da smo dobro radili i nastavit ćemo raditi dok se ne desi nešto dok se 18 ruku ne digne za smjenu", kazao je Forto. 

Lejla Brčić, ministrica pravde i uprave kazala je da su tokom dana građani pitali šta oni mogu učiniti da ostane ova vlada. Ona se referirala na saopćenje Demokratske fronte u kojem se spočitava Našoj stranci da podržava Dražu Mihailovića.

"Ova vlada je prva vlada koja je podigla krivičnu prijavu protiv udruženja ravnogorskog četničkog pokreta koji su se postrojavali u Višegradu. Mi smo prije nekoliko dana održali javnu sjednicu Vlade KS gdje smo kazali da je zatečena dubioza od pola milijarde maraka u proteklih 20 godina. Možda se iz toga može izvući zaključak", kazala je Brčić. 

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović kazao je da nikakve laži i uvrede ne mogu opravdati izdaju naroda koja se danas dogodila. On je uporedio sporazum koji je potpisala šestorka na 20 strana sa 300 konkretnih mjera sa ovim današnjim na dva lista papira sa procentualno izraženom podjelom pozicija između SDA, SBB-a i DF-a. 

"Komšić i Radončić sjede pet godina u Federalnoj vladi, metra autoputa se nije napravilo. Volio bih da sam vidio drčna lica koja sam danas vidio i nakon sastanka sa HDZ-om i SNSD-om a ne pognute glave kao što to bude. Ova koalicija se treba zvati Petak 13 i nadam se da će to prihvatiti", kazao je Kojović. 

On je dodao da je ovo jedina Vlada koja je imala podršku i Vlade SAD, Evropske unije, građana koji su osjetili bolju kvalitetu života. 

"Naravno da mi je žao. Za neke politike ovo je samo trgovina. Molim glasače da se sjete ovoga u oktobru. Naša stranka ide dalje i jače i 2020. je naša godina", kazao je Kojović. 

Kojović je kazao da se zahvaljuje svim zastupnicima u Skupštini KS koji su bili izloženi raznim pritiscima i prijetnjama. 

"Pozivam svih 35 zastupnika da pogledaju sebi u srce i dušu i da u skladu s tim glasaju. Ponosan sam na našeg premijera i naše ministre i cijelu Vladu", kazao je Kojović. 

On je kazao da potpis koji su predstavnici šestorke stavili na sporazum je trebao važiti četiri godine.

"To su ljudi s kojima se više vjerovatno u budućnosti nećemo upuštati u ovakve projekte", zaključio je Kojović. 
 

#BiH