Objavljeno u kategoriji Lifemagazin na 12.12.2019 22:58:00

Skaka u Monaku od princa Alberta primio svjetsko priznanje za uspješnu organizaciju EYOF-a

Skaka i Vuković dobili vrijedno priznanje

SARAJEVO, (Patria) - Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i Olimpijski komitet BiH dobili su večeras veliko svjetsko priznanje u Monaku za „diplomatsku akciju godine u svijetu“, a zbog uspješne organizacije Evopskog olimpijskog festivala za mlade – EYOF u februaru ove godine.

Nagradu je u ime ugledne svjetske sportske fondacije „Peace and Sport“, gradonačelniku Skaki uručio Princ Albert Drugi od Monaka. Ona se svake godine pod pokroviteljstvom princa Alberta Drugog dodijeljuje organizaciji, pojedincima ili instituciji koja je učinila „značajne korake naprijed u primjeni diplomatije kroz sport“.

Značajno svjetsko priznanje, koje je prošle godine uručeno američkom State departmentu, u prisustvu velikog broja zvaničnika, bivših i sadašnjih sportista, predsjednika sportskih asocijacija, predstavnika vlada i država, za Grad Sarajevo i OK BiH ozvaničeno je na gala svečanosti u operi u Monte Karlu.

"Ovo je veliki dan za Sarajevo, za potvrdu našeg rada. EYOF je bio historijski i uspješni događaj za našu zemlju, za mlade ljude i za cijelu državu. Mi stvaramo zajedno, ideja je, koja je upravo ovdje nagrađena , počev od Ceremonije
otvaranja jer smo zajedno počeli i završili EYOF 2019. U evropskim i svjetskim relevantnim institucijama pomjerili smo sliku o nama. Predstavili se onakvim kakvi jesmo i upravo za to smo nagrađeni.

Ponosan sam i hvala vam što ste prepoznali našu želju, energiju i sposobnost da okrenemo točak historije i počnemo u svijet slati lijepe i pozitivne slike iz naše države i našeg grada – poručio je nakon dodjele gradonačelnik Skaka.
Dodjela nagrada je vrhunac trodnevnog Foruma na kojem se okupilo više od 600 ključnih donositelja odluka, uključujući šefove država, strateške vođe iz poslovnog i sportskog svijeta, dobitnike Nobelove nagrade za mir, predstavnike civilnog društva i međunarodnih organizacija i sjajne mlade talente.

Čelnici Olimpijskog komiteta BiH su u svojim izjavama naglasili da je večerašnja svečanost prilika kojom se EYOF upisuje među najznačajnije događaje u svijetu koji su promovirali mir, saradnju i sport u ovoj godini. Nagradu je dobio i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković. „Peace and Sport“ je međunarodna i nezavisna organizacija sa sjedištem u Monaku, koja promiče mir koristeći snagu sporta. Osnovao ju je 2007. godine Joël Bouzou, osvajač olimpijske medalje u petoboju i bivši svjetski prvak, koji je na čelu Svjetske asocijacije olimpijaca koja okuplja više od 147.000 bivših i sadašnjih olimpijaca.

Potpredsjednik Fondacije je poznati nogometaš Didier Drogba, a član uprave je i čuveni atletičar Wilson Kipketer. Među nominovanim za nagrade bili su i poznati hrvatski teniser rodom iz BiH Marin Čilić te bivši fudbaler Barcelone Eric Abidal.


Tagovi

Abdulah Skaka EYOF

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android