Članak

SUSRET SDA, SBB i DF-a: Šta Izetbegović očekuje od Radončića i Komšića?

SDA će dati kandidata za ministra vanjskih poslova, SBB za ministra sigurnosti i DF za ministra odbrane.

SARAJEVO, (Patria) – Danas će biti održan sastanak predsjednika SDA, SBB-a i DF-a Bakira Izetbegovića, Fahrudina Radončića i Željka Komšića u vezi s formiranjem vlasti na državnom nivou, FBiH, ali i  nove vlasti u Kantonu Sarajevo gdje je SDA opozicija. Susret je zakazan u hotelu Novotel (Bristol) u 9 sati. 

Izetbegović je u četvrtak održao sastanak sa predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem s kojim nije uspio postići dogovor oko formiranja Vlade FBiH nakon što bude imenovano Vijeće ministara BiH. Predsjednik SDA je kazao da će na današnjem sastanku o tome razgovarati i sa predsjednicima SBB-a i DF-a te da izađu sa zajedničkim zahtjevom prema HDZ-u. Izetbegović je stava da nakon imenovanja novog Vijeća ministara BiH i slanja Programa reformi u Brisel HDZ BiH predloži predsjednika FBiH i da se imenuju dva potpredsjednika kako bi se otpočelo sa formiranjem Vlade FBiH. 

SDA još uvijek nije dostavila svoje prijedloge za ministarska odnosno zamjenička mjesta u Vijeću ministara BiH. Konačan stav po tom pitanju bit će poznat u ponedjeljak nakon sjednice Predsjedništva stranke i Kadrovske komisije. 
Prema raspodjeli između SDA i dva partnera svi su dobili po jedno ministarsko mjesto. SDA će dati kandidata za ministra vanjskih poslova, SBB za ministra sigurnosti i DF za ministra odbrane.

Izetbegović će iskoristiti priliku da razgovara i o novoj mogućoj većini u KS što će biti određeni izazov za SBB i DF koji već participiraju u Vladi KS. Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić kazao je ove sedmice da će konačnu odluku o participiranju u vlasti donijeti u ponedjeljak nakon što stranački organi SBB-a zauzmu stav. Radončić se spominje kao mogući ministar sigurnosti BiH. 

#BiH #HDZBiH #SDA #SBB