Članak

Ejubović i Memić na sastanku povodom uspostave migrantskog centra Blažuj

Nakon sastanka, planirane su izjave učesnika sastanka za predstavnike medija sa početkom u 11:00 sati.

SARAJEVO, (Patria) - Danas će biti održan sastanak Proširenog koordinacionog tima za pitanja migranata. Ovom sastanku će prisustvovati ministar za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Malik Garibija, načelnici općina Hadžići i Ilidža Hamdo Ejubović i Senaid Memić, predstavnici međunarodnih humanitarnih organizacija (IOM i DRC) te kantonalnih preduzeća i ustanova.

Nakon sastanka, planirane su izjave učesnika sastanka za predstavnike medija sa početkom u 11:00 sati o temi: „Uspostava novog migrantskog centra u Blažuju“.

Podsjećamo, 700 migranata iz kampa Vučjak u noći sa utorka na srijedu prebačeno je u kasarne Ušivak i Blažuj. Kasarna Blažuj još uvijek nije opremljena za prihvat migranata, ali je Ministarstvo sigurnosti BiH u dogovoru sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) donijelo odluku o smještaju 330 migranata u tu kasarnu.

Bez obzira na zahvalnost lokalnim zajednicama Hadžići i Ilidža, načelnici tih općina nezadovoljni su odnosom države prema migrantskoj krizi. Zabrinuti su za sigurnost stanovnika ovih lokaliteta, a već je i povećano prisustvo policije.   

#BiH