Članak

Cvjetković: Cilj projekta 'Misli o prirodi' je ojačati civilne organizacije u borbi za okoliš

Kako navodi, peti stub projekta “Misli o prirodi” su mediji. 

SARAJEVO, (Patria) - Trogodišnji projekat Centra za promociju civilnog društva (CPCD) "Misli o priorodi" implementira se uz finansijsku podršku Ambasade Švedse u iznosu od tri miliona KM, kazala je danas u Sarajevu Dajana Cvjetković projektna menadžerica projekta “Misli o prirodi” u CPCD-u. 

“Projekat ćemo implementirati u saradnji s velikim brojem organizacija civilnog društva, medija, građana i građanki i lokalnih vlasti. Ovaj projekat pokušava odgovoriti na brojne izazove u zašititi okoliša u BiH, što govori i njegov sam dizajn”, izjavila je Cvjetković medijima u Sarajevu. 

Dodaje da je projekat baziran na pet projektnih stubova. 

“Jedan od stubova tiče se zagovaranja i to ćemo raditi s organizacijama civilnog društva i današnja prezentacije u Sarajevu je najviše fokusirana na prvi stup. Mi ćemo jako puno sredstava dodijeliti organizacijama koje će na terenu implementirati različite zagovaračke inicijative u mrežama. S druge strane ćemo raditi s eko-hubovima. To će biti 10 odabranih organizacija preko javnog poziva. Ti eko-hubovi djelovat će u 10 različitih gradova u BiH. Radit će se minimalno tri, a optimalno 10 općina”, ističe Cvjetković. 

Kako kaže, radit će se i sa školama i trenutno se radi na pripremi certifikacijskog mehanizma za eko škole, koji će biti baziran na dobrim švedskim i međunarodnim standardima, ali ćemo ga prilagoditi našem obrazovnom sistemu, te će biti dostupan većem broju škola, a ne samo elitističkim. 

“Kroz projekat će proći minimalno 40 škola, osnovnih i srednjih. Radit ćemo i s mladima kroz kampanje podizanja svijesti, jer će oni u svojim sredinama biti uključeni kroz akcije i takmičenja”, ističe Cvjetković. 

Ističe da je cilj jačati resurse organizacija civilnog društva, kako bi se kontinuirano borili za zaštitu okoliša i targetirati probleme s kojima se danas susrećemo. 

“Organizacijski kapaciteti su veliki problem u našoj zemlji. CPCD od 1996. godine radi na jačanju kapaciteta civilnog društva i još uvijek imamo potrebu jačati kapacitete, kako bi organizacije bile pravi korektiv i kritičar vlasti. To danas i vidimo na primjerima žena Kruščice ili inicijative u Mostaru… Civilne organizacije su počele da se bude”, kaže Cvjetković. 

Kako navodi, peti stub projekta “Misli o prirodi” su mediji. 

“Mediji imaju važnu ulogu u svim aktivnostima organizacija civilnog društva, ali i mediji imaju svoje probleme u nedostatku kapaciteta i finansijskih sredstava. Želimo da to bude dvosmjerna saradnja. Kroz ovaj projekat imat ćemo i grant sredstva za medije”, dodala je projektna menadžerica projekta “Misli o prirodi”. 

Na kraju je kazala da je projekat počeo 1. septembra i da traje 36 mjeseci. 

#BiH #CPCD #MisliOPrirodi #ThinkNature #DajanaCvjetković