Članak

Cerić: Ako su budžetska sredstva neutrošena, onda se u Bihaću nije dobro planiralo

Ovo nisu mala sredstva za bilo koju sredinu a pogotovo za Bihać

BIHAĆ, (Patria) - Prije dva dana usvojen je Nacrt Budžeta Grada Bihaća za slijedeću, 2020. godinu a posebna pažnja odnosi se na „neutrošena sredstva računa za kapitalne investicije“ u iznosu od 4,3 miliona KM. 

„Kako navode iz Gradske uprave, radi se o sredstvima koja se nalaze na posebnom računu koji je namjenjen na ulaganje u kapitalne investicije, a iste je Služba za finansije izdvojila iz redovnih budžetskih prihoda tekuće 2019. godine. Rekonstrukcija sportske dvorane Luke, rekonstrukcija gradskog bazena, uređenje pomoćnog terena za nogomet i dio kapitalnih investicija JU Zavoda za prostorno uređenje se „prenose iz 2019. u 2020. godinu“ što su ozbiljni i hitni projekti jer su ogledalo Bihaća ali i ovog dijela Bosne i Hercegovine.

Ovo nisu mala sredstva za bilo koju sredinu a pogotovo za Bihać koji je zbog svih dešavanja u minulom periodu, pogotovo zbog migranstke krize i opšte apatije društva, dobio imidž koji ne zaslužuje. Kapitalna izdvajanja predstavljaju najvažniji segment u realiziranju nekog bužeta lokalne zajednice. Evidentno je da se ovo prebacivanje sredstava i realizacija u 2020. godini dešava zbog izbora i kupovine naklonosti birača.

Nedopustivo je da vam neko traži novac, da ga odbijete uz izgovor da tog novca nemate i da na kraju kažete kako „ste uštedili“ ili da „sredstva prenosite u narednu godinu“. Gradska administracija Bihaća mora imati više odgovornosti, bolje planirati, bolje raspodijeliti svoje organizacione i sve druge resurse te na adekvatan, prioritetan način usmjeravati potrebe građana i realiziranje projekata", izjavio je Ismar Cerić, predsjednik GO Nezavisnog bloka Bihać

Dodaje da postoje veoma zaslužni građani koji svakodnevno na najsvjetliji način promoviraju ovaj kraj i osiguranje sredstava za lakše njihovo svakodnevno djelovanje.

"Mora se planirati i realizirati sa posebnom pažnjom. Ovo je prilika da u narednoj, 2020. – oj godini jednoj Azri Dedić i sličnim zaslužnim građanima, Grad Bihać na dostojanstven način obezbijedi bolje uslove za rad i stvaranje novih, odličnih rezultata po kojima ćemo svi biti ponosni, kao i ove 2019. godine,“ izjavio Cerić.

#BiH