Članak

Pendeš na ministarskom sastanku o ilegalnim migracijama, terorističkim prijetnjama

Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš godine govorila je na Sastanku ministara obrane članica Američko-jadranske povelje

(Patria) - Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš godine govorila je na Sastanku ministara odbrane članica Američko-jadranske povelje (A-5) koji se održao u Tirani, Republika Albanija.

Ministarski sastanak je sadržavao sesije s temama: Perspektiva zemalja promatrača vezana za sigurnosno okružje u regiji i njihovo članstvo u Američkoj-jadranskoj povelji, Sigurnosni izazovi jugoistočne Evrope, Budućnost inicijative A-5 i zajednički doprinos NATO operacijama i misijama, te NATO-ova Politika otvorenih vrata. Na otvaranju sastanka govorila je ministrica obrane Republike Albanije Olta Xhaçka te zamjenica pomoćnika tajnika za obranu SAD Laura Cooper. Govoreći o izazovima u jugoistočnoj Evropi, ministrica Pendeš se posebno osvrnula na ilegalne migracije, terorističku prijetnju, povratak boraca sa stranih ratišta te prirodne i slične katastrofe.

Istaknula je da ni regija ni cijela Evropa nemaju sveobuhvatnu i koherentnu politiku ili strategiju suočavanja s migrantskom krizom. U pogledu potencijalnih terorističkih prijetnji, naglasila je da je odgovor institucija BiH na tu prijetnju u posljednjih nekoliko godina sustavan, organiziran, sveobuhvatan i adekvatan.

„Da bismo učinkovito prevenirali i adekvatno odgovorili na pomenute izazove, uspješna regionalna suradnja mora podrazumijevati razmjenu iskustava, znanja i ekspertiza, ali i obuku i zajedničko djelovanje, koje će pratiti i odgovarajuća transformacija i prilagodba politika, strategija i struktura,“ zaključila je ministrica Pendeš. Sastanak je okončan potpisivanjem zajedničke izjava ministara odbrane država članica A5.

Na marginama ministarskog sastanka, ministrica Pendeš je imala i bilateralne sastanake s ministricom odbrane Albanije Oltom Xhaçkom i izaslanstvom SAD-a, koju je predvodila zamjenica pomoćnika tajnika za odbranu SAD-a Laura Cooper. Inicijativu A-5 pokrenule su Hrvatska, Albanija, Makedonija i SAD 2003. godine, a od 2008. godine aktivni sudionici su BiH i Crna Gora. Glavni cilj ove inicijative je pružanje potpore euroatlantskim procesima u jugoistočnoj Evropi. 

#BiH #MarinaPendeš #Američko-jadranskaPovelja