Objavljeno u kategoriji BiH na 11.12.2019 11:53:00

Skupština KS Petera Handkea proglasila nepoželjnom osobom

Foto: Vlada KS

SARAJEVO, (Patria) - Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo jednoglasno su na današnjoj sjednici donijeli Deklaraciju kojom osuđuju dodjelu Nobelove nagrade austrijskom književniku Peteru Handkeu.

U Deklaraciji se navodi da je Handke svojim javnim nastupima u vrijeme agresije na BiH javno podržavao agresorski režim na čelu sa ratnim zločincem Slobodanom Miloševićem te više puta i pored svih presuda Međunarodnog suda u Hagu negirao zločin genocida u Srebrenici.

„Sam Peter Handke ni danas ne mijenja svoje stavove pa u svom cinizmu ide i korak dalje te najavljuje svoj dolazak u BiH i posjetu majkama iz Kravice i okoline Srebrenice. Sam čin dodjele Nobelove nagrade ovakvom čovjeku je nova uvreda za žrtve i sve slobodnomisleće ljude cijelog svijeta. Njegova eventualna posjeta našoj domovini i Kantonu Sarajevo bi dodatno izazvala bijes i poniženje svih žrtava protekle agresije. U tom smislu vas molimo da na vrijeme spriječimo ovakav mogući scenario na način da navedenog proglasimo nepoželjnom osobom u KS-u“, stoji u Deklaraciji.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android