Objavljeno u kategoriji BiH na 11.12.2019 11:10:00

U SNSD-u panika: Može li Tegeltija u zakonskom roku imenovati ministre?

Foto Arhiv

SARAJEVO, (Patria) - Mandatar za Vijeće ministara BiH Zoran Tegeltija zasigurno neće danas dobiti imena svih kandidata za ministre i zamjenike u Vijeću ministara, s obzirom da se sastanak SDA i HDZ-a očekuje sutra.

Jasno je da SDA želi uporedo formiranje Vlade FBiH i Vijeća ministara ali ukoliko iz HDZ-a budu insistirali na izmjeni Izbornog zakona, moglo bi doći u pitanje formiranje i Vijeća ministara BiH, a samim tim Tegeltija kao mandatar bi mogao doći u pitanje.

Naime, prema članu V.4. Ustava Bosne i Hercegovine, predsjedavajući Vijeća ministara, najkasnije u roku od 35 dana od dana kada Zastupnički dom potvrdi njegovo imenovanje, a u skladu s postupkom utvrđenom Zakonom o Vijeću ministara, imenuje ministre i zamjenike ministara i traži od Zastupničkoga doma potvrdu imenovanja.

Za petak je planiran i sastanak predsjednika stranaka koalicionih partnera u FBiH, SDA, DF i SBB-a. Upravo zbog toga u SNSD-u vlada svojevrsna panika, jer Zoran Tegeltija ne može ponovo biti mandatar ukoliko se probije zadati rok od 35 dana.


Tagovi

Vijeće ministara BiH Zoran Tegeltija

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android