Objavljeno u kategoriji Svijet na 30.11.2014 14:06:03

Nujorku prijeti najveća opasnost u njegovoj povijesti, stižu razorni uragani i poplave

Uragani koji će pogoditi grad bit će sve intenzivniji

Njujork (New York), grad s populacijom koja se brzo približava brojci od devet miliona te s velikim kulturnim, povijesnim i finansijskom resursima, približava se opasnoj zoni klimatskih promjena, piše Business Insider.Neki kažu i da je već stigla, prenosi bh. novinska agencija Patria. 

Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) svrstala je Njujork među deset gradova najosjetljivijih na porast nivoa mora, s 2,9 miliona ljudi i 2,1 biliona dolara vrijednom imovinom koji su izloženi olujnim udarima i poplavama ako nivo mora nastavi rasti.

Uragan Sandy samo je jedan od simptoma globalnog zatopljenja i prvo strašno upozorenje. Udario je bez milosti. Vjetar je rušio drveće i električne vodove, uništavao automobile i domove. U roku nekoliko sati,hiljade njujorških domova ostalo je bez struje, a grad je prema procjenama zbog obustave rada izgubio 25 milijardi dolara.

No, koliko god razoran je Sandy bio, samo je nagovještaj onoga što bi moglo uslijediti. Dok su naši djedovi i bake vjerojatno proživjeli jednu oluju razornu poput Sandy, naši unuci mogu očekivati da će se za života susresti s njih najmanje 20.

Uragani će biti intenzivniji

Iako su klimatske promjene najpoznatije po podizanju nivoa mora i temperatura, i oluje će učiniti intenzivnijima. Sa zagrijavanjem Zemlje u atmosferu ulazi više vodene pare koja je gorivo za oluje. A neće samo zrak postati topliji. Kako se okeani zagrijavaju tako će uragani poput Sandy koji nastaju u Atlantiku postati intenzivniji.

Zbog sve toplijih okeana i topljenja leda nivo mora će rasti, zbog čega će se povećati učestalost poplava. U konačnici, to će dovesti do toga da će cijeli dijelovi Njujorka biti trajno potopljeni.

Od sredine 1800. godine nivo vode u blizini grada porastao je za gotovo pola metra. Kao rezultat, danas je 20 puta veća vjerovatnost da će opasni valovi preplaviti manhattansku branu nego je bila prije 170 godina.

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android