Članak

Izetbegović je dao sve da sačuva suprugu i Osmicu

Samo je pitanje dokad ćemo moći trpjeti svoju kolektivnu poremećenost. 

Piše: A. Varatanović

Ja mislim da ovaj spreg SDA i HDZ BiH, bez obzira na oscilacije u odnosima, drži stabilnost u BiH. Nekad bude više kemije, a nekad manje, kazao je predsjednik SDA Bakir Izetbegović nakon sastanka održanog sa predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem u Mostaru 7. novembra.

Dogovorena je tada i zajednička izborna saradnja na predstojećim lokalnim izborima. Razgovarano je i o formiranju Vlade FBiH, ali do danas nema dogovora koalicionih partnera kada bismo mogli dobiti novu Federalnu vladu.

Izetbegovićev zahtjev da se vlast formira po vertikali od najnižeg do najvišeg nivoa HDZ i Čović očito nisu usvojili. Već je krenuo proces formiranja Vijeća ministara BiH, u kojem će SDA kao jedan od tri najveća izborna pobjednika biti u daleko najtežoj situaciji. Kako bi privoljela Savez za bolju budućnost i Demokratsku frontu na ulazak u vlast, SDA je tri ministarske pozicije bila prinuđena podijeliti sa te dvije stranke. Nikada se još nije desilo da SDA u Vijeću ministara BiH ima jednu poziciju. Nehsvatljiva je i šutnja članstva i užeg rukovovdstva SDA na ovakve ustupke Izetbegovića. Ali i ta šutnja može se tumačiti kao lična borba za vlastite pozicije. 

Tačnije, prvi put se uvodi praksa da se jednoj stranci daje predsjedavajući Vijeća ministara i tri ministarstva. To je u raspodjeli dobio SNSD. Takve prakse u budućnosti bit će se teško riješiti.

Izetbegović više kao uslov ne postavlja istovremeno formiranje Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH. Razlog tome može biti u činjenici da je sa HDZ-om postigao dogovor oko određenih kadrovskih rješenja i institucija koje se tiču oba ova nivoa vlasti. Pa se tako sve glasnije može čuti da postoji dogovor da na čelu KCUS-a ostane Sebija Izetbegović po bilo koju cijenu. Dio tog dogovora već je realiziran jer je HDZ-ov ministar zdravstva Vjekoslav Mandić odbio imenovati dva člana UO KCUS-a ispred Vlade KS čime je omogućio da stari saziv raspiše konkurs i provede proceduru izbora Sebije Izetbegovića koja je bila jedini kandidat za tu poziciju. Isto tako ministar zdravstva ne oglašava se ni na javnu zabranu odnosno odbijanje liječenja djevojčice Nadin Smajlović koju je izgovorila direktorica Izetbegović.

Isto tako, prema nezvaničnim informacijama, Izetbegović je tražio da HDZ BiH ne problematizira poziciju direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmana Mehmedagića kojem je poništena fakultetska diploma. I zaista HDZ se nije oglašavao po tom pitanju za razliku od SNSD-a. Da li je zadatak Čovića „omekšati“ Dodika u vezi slučaja „Osmica“ pokazat će se uskoro.

Postavlja se pitanje šta je zauzvrat dobio Čović. Da li je to čelna pozicija Federalne uprave policije na koju još niko nije imenovan iako je prvorangirani kandidat kompromitirani direktor Granične policije BiH Zoran Galić. Zaključak Vlade FBiH je da se ne vrši imenovanje dok se ne imenuje ministar FMUP-a jer prema zakonu ministar i direktor ne mogu biti iste nacionalnosti.

Vratimo li film unazad primjećuje se da SDA nije imala kritike na rad Galića iako već dvije godine muku mučimo sa migrantskom krizom i upućivani su brojni vapaji graničnih policajaca da je stanje neodrživo. Uz Galića je i njegov zamjenik Fahrudin Halač, blizak SDA, pa je i to jedan od razloga šutnje na sve neregularnosti koje se vežu za prvog čovjeka Granične policije BiH.

I umjesto da Izetbegović uslove postavlja Čoviću, on je svoju energiju usmjerio na SBB i DF od kojih traži rekonstrukciju Vlade KS gdje je SDA opozicija. Koliko su Fahrudin Radončić i Željko Komšić spremni ispuniti želje SDA i Izetbegovića bit će poznato nakon sastanka koji je trojka zakazala za petak.

Iako je odveć jasno da živimo u društvu poremećenih vrijednosti, kako to reče uvaženi fra Ivo Marković, samo poremećena društva biraju i poremećene lidere. Samo je pitanje dokad ćemo moći trpjeti svoju kolektivnu poremećenost. 

#BiH #BakirIzetbegović #SebijaIzetbegović #Vlast