Članak

Trump zatražio od Svjetske banke da prestane kreditirati Kinu

Donald Trump je zatražio od Svjetske banke da zaustavi kreditnu liniju za Kinu.

(Patria) – Američki predsjednik Donald Trump zatražio je od Svjetske banke da zaustavi pomoć Kini u kreditima, nakon što je ta finansijska institucija odobrila plan koji uključuje nastavak kreditne linije za Beijing uprkos primjedbama Washingtona.

Plan Svjetske banke objavljen u četvrtak koji podrazumijeva pomoć Kini u iznosu od 1 – 1,5 milijarde dolara pozajmice na godišnjoj osnovi do 2025. i sa malom kamatom, što predstavlja predviđeno postupno smanjenje u odnosu na prethodni petogodišnji prosjek of 1,8 milijarde dolara.

Trump je u petak putem Twittera postavio pitanje 'zašto Svjetska banka pozajmljuje novac Kini, da li je to moguće' te je dodao da 'Kina ima mnogo novca, a kada nemaju, stvore ga. STOP' poručio je američki predsjednik koji Kinu smatra prebogatom da bi primala međunarodnu pomoć.

Međutim, Martin Raiser, direktor Svjetske banke u Kini tvrdi da program 'očituje razvoj odnosa sa Kinom' te da će 'aranžman biti sve selektivniji'.

Svjetska banka je u toku 2019. godine Kini odobrila kreditna sredstva u iznosu od 1,3 milijarde dolara, što je smanjenje u odnosu na 2,4 milijarde u fiskalnoj 2017. godini.

Otvoreno je i pitanje da li će SAD i Kina zaključiti privremeni trgovinski sporazum prije nego što novi set američkih tarifa na kinesku robu stupi na snagu 15. decembra.

Na nedavnom samitu NATO saveza Trump je izjavio da ne žuri potpisati sporazum prije američkih izbora u novembru 2020. 'Kad je u pitanju sporazum s Kinom, u neku ruku je bolje čekati da prođu izbori. Ali oni dogovor žele sada', kazao je Trump.

Odnos dvije supersile dodatno je pogoršan novim američkim pravnim potezom kojim se osuđuje progon koji Kina vrši nad etničkom manjinom Ujgurima u pokrajini Xinjiang, kao i kršenjem ljudskih prava u Hong Kongu.

Zvanični Beijing je u petak pozvao šefa javne sigurnosti na snažniju saradnju sa hongkonškom policijom jer su demonstranti najavili masovni marš tokom vikenda. Jedan od zahtjeva hongkonških demonstranata je da se policija dovede pred lice pravde zbog brutalnosti i upotrebe prekomjerne sile.

Hong Kong već 6 mjeseci potresaju protesti građana te autonomne pokrajine koji zahtijevaju veće demokratske slobode, piše britanski Guardian.

 

#Svijet