Članak

Bivši britanski premijer i najpoznatiji torijevac John Major otvoreno protiv Brexita

Bivši britanski premijer John Major pozvao je građane Velike Britanije za glasaju za članove parlamenta koji ne podržavaju Brexit.

(Patria) – Bivši britanski premijer John Major pozvao je građane Velike Britanije da glasaju za članove parlamenta koji ne podržavaju Brexit.

Iako nije eksplicitno poručio građanima da ne glasaju za Konzervativnu stranku, 76-godišnji Major je započeo govor kritizirajući Brexit i navodeći da bi bilo 'nedemokratski' ne dopustiti još jedan referendum, te da se radi o 'najlošijoj odluci vanjske politike u njegovom životu'.

- Kada je nacija glasala o Brexitu, bilo je to na temelju fikcije i neostvarivih obećanja. Kako su činjenice postale poznate, nevjerovatno je da novo glasanje nije moguće – i nedemokratski, tvrdi bivši lider Konzervativne stranke.

On je dodao kako smatra da će Brexit 'ugroziti svaki aspekt naših života za naredne decenije. I učinit će zemlju i pojedince siromašnijim i slabijim. Najviše će pogoditi one koji imaju najmanje', naglasio je Major i dodao da bi Brexit mogao dovesti do raspada Velike Britanije: 'Za par godina Škotska možda napusti Veliku Britaniju. Sjeverna Irska se možda ujedini sa jugom jer obje žele ostati u Evropskoj Uniji'.

Također je rekao da bi on glasao za torijevce Davida Gaukea, Dominica Grieva i Anne Milton, koji su inače 'pobunjenici' u vlastitoj stranci jer su glasali protiv politike Borisa Johnsona zbog čega su im oduzeta ovlaštenja, a na skorim izborima će nastupiti kao nezavisni kandidati.

Poslije Majora nastupio je bivši premijer, laburista Tony Blair - Majorov nekadašnji rival, danas saveznik.

Blair je odmah u uvodu kazao da 'Brexit nije greška – želio bih da je to tako. To je katastrofa. Katastrofa koju naša zemlja ne može sebi dopustiti.'

Velika Britanija se priprema za prijevremene izbore koji će se održati 12. decembra. Nedavne ankete pokazuju prednost Konzervativne stranke nad laburistima, piše Euronews.

 

#Svijet