Objavljeno u kategoriji BiH na 06.12.2019 15:44:00

Protestno pismo povodom dešavanja u Zavodu Pazarić

Foto Arhiv

SARAJEVO, (Patria) - Osjećamo ljudsku i moralnu obavezu da zajedno Vijećem roditelja i mnogim nevladinim organizacijama na nivou Federacije BiH, reagiramo povodom aktuelne situacije o pitanju imenovanja v.d. direktorice Zavoda Pazarić Mevlide Bandić. Osobe protiv koje je pokrenut disciplinski postupak u sklopu zavoda zbog povrede radne obaveze. Da stvar bude gora, nije pokrenut bilo kakav postupak, pokrenut je postupak zbog "vrijeđanja i omalovažavanja štićenika Zavoda", navodi se u protestnom pismu koje je poslalo Udruženje "Dajte nam šansu". 

"Isto tako Vlada FBiH je imenovala novi Upravni odbor ovog zavoda koji sačinjavaju Memo Haljevac, Anela Čović, Elvis Bekan, Mario Nenadić i Martin Grgić. Ako se prisjetimo jednog od naših zahtjeva za buduća imenovanja Upravnih i Nadzornih odbora, mišljenja smo da obavezno u njima mora da sjedi i po jedan roditelj osoba štićenika, što u ovom slučaju nije tako. Razumijemo da postoje procedure, ali ne razumijemo zašto se požurilo s novim vrlo upitnim imenovanjima koja predstavljaju uvredu i šamar čitavoj populaciji nakon svih prethodnih dešavanja.

Najgore od svega smatramo sam vremenski kontekst ovakvih odluka jer se sve dešava nakon što je u javnost izašla istina o ignoratskom ophođenju odgovornih za kompletnu situaciju i stanje ustanova koje umjesto da budu simbol zaštite i brige ove ranjive populacije, ispostavilo se da je istina dijamterlano suprotna tome i da se ustanove mogu komparirati sa najozloglašenijim kazamatima koji su naopravljeni kao kazna. Pitamo se zašto država, sistem i institucije rade sve suprotno od onoga zbog čega postoje.

Najodgovornijim za ovakve frapantne i blago rečeno bezobrazne odluke smatramo premijera Fadila Novalića, ministra rada i socijalne politike Vesku Drljaču, ministra pravde Matu Jozića, ministricu obrazovanja i nauke Elviru Dilberović te ministra zdravstva Vjekoslava Mandića. Smatramo da ovi ljudi nakon ovakve odluke ne smiju biti sastavni dio nove dolazeće Vlade FBiH, niti bilo koje buduće vlade. 

Svako društvo je onoliko jako koliko je u stanju da zaštiti svoje najranjivije kategorije, a vi ste na ovom ispitu pali. Zahtijevamo smjenu svih odgovornih donosilaca odluka jer u protivnom ćemo biti primorani da organiziramo proteste.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android