Članak

Dok se tužilaštva igraju pravdom, zviždači se progone: Kako je "potkivanje" zakovalo Aleševića?

Zatim Alešević traži pomoć od Tegeltije u svom slučaju.

A. Čorbo-Zećo


Sva sporost pravosuđa i nerad tužilaštava u našoj zemlji, o čemu je otvoreno govorio Reinhard Priebe, nezavisni ekspert EU, najbolje svjedoči slučaj Nermina Aleševića. 
Alešević, direktor Airventa, pravdu, od koje će na kraju postati i žrtva, traži od 2014. godine. Naime, Tužilaštvo BiH sprovodi istrage kojima su obuhvaćeni osumnjičeni Marko Pandža i Nermin Alešević zbog sumnje da su počinili krivična djela primanje dara i davanje dara, a Alešević i neovlašteno prisluškivanje i tonsko snimanje. U ovom slučaju riječ je o snimku na kojem se vidi kako Alešević sa Pandžom dolazi u kafić gdje ih čeka predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija.

Zatim Alešević traži pomoć od Tegeltije u svom slučaju.

Kada je Tegeltija otišao, Pandža od Aleševića traži novac za “potkivanje” ovog slučaja. Tegeltija je preživio i dalje obavlja funkciju predsjednika VSTV-a, ali smo daleko odmakli od suštine. Predmet zbog kojeg je i nastalo "potkivanje“ nikada nije završen. Šeta od tužilaštva do tužilaštva, ali niko nije ni za to odgovarao. 

Još 2014. godine podnijeta je krivična prijava u Tužilaštvo USK, ali i u Federalno tužilaštvo, gdje su prijavitelju kazali da je nadležno Tužilaštvo USK.

Glavna tužiteljica Tužilaštva USK nije htjela ništa poduzeti, i predmet je ostavljen u ladicu.

Kada se formirao predmet u Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo tek se onda počelo i u Bihaću pričati o tome, pa se otvorio paralelno postupak kod tužioca Senada Ljubijankića, a sada je kod Adnana Tulića.

I u Sarajevu su brzo shvatili da to nije za njih!

"Nakon izvršenih provjera i vještačenja, predmet je ustupljen Tužilaštvu Unsko-sanskog kantona zbog njihove stvarne i mjesne nadležnosti“, kazali su iz Tužilaštva KS za Patriju.

Alešević je Tužilaštvu prijavio da su više lica, među njima Adnan Terzić i Amir Avdić, podigli kredit kod Bobar banke u iznosu od oko dva miliona KM, a kao hipoteku su nezakonito založili objekt Agrokomerca u Velikoj Kladuši, u kojem je Alešević pod zakupom, što njemu predstavlja smetnje u poslovanju.

Za imovinu „Agrokomerc“d.d. Velika Kladuša „RiM-Secco“ izdat je dupli zemljišnoknjižni izvadak i tako je oteta imovina „Agrokomerc“ d.d. Velika Kladuša. Imovina je poklonjena firmi „Grupeks“d.o.o. Velika Kladuša zbog čega Nermin Alešević i vodi postupke u dokazivanju vlasništva imovine „Agrokomerca“.

Alešević je slučaj Tužilaštvu u Sarajevu prijavio jer u USK nije bilo pomaka u istrazi, ali je tako bilo i u prijestonici – bez tužilačke odluke i to dvije godine od prijave. Nakon toga nastala je afera „potkivanje“.

Nakon što je bivša glavna tužiteljica u Sarajevu Dalida Burzić otišla na mjesto sutkinje Suda BiH, predmet je ponovno proslijeđen u USK! 

Prije toga su službenici Državne agencije za istrage i zaštitu proslijedili Tužilaštvu KS izvještaj o počinjenom krivičnom djelu od strane šest fizičkih i tri pravna lica, ali Tužilaštvo nije ništa uradilo, zapravo jeste, uradilo je i proglasilo se nenadležnim.

#BiH #TužilaštvoKS #NerminAlešević #TužilaštvoUSK