Članak

Drugi dan masovnog štrajka u Francuskoj

Francuska je ušla u drugi dan štrajka koji se smatra najvećim u zadnjih nekoliko godina.

(Patria) – Francuska je ušla u drugi dan štrajka koji se smatra najvećim u zadnjih nekoliko godina.

Procjenjuje se da u štrajku učestvuje oko 806.000 građana diljem zemlje koji protestiraju protiv prijedloga reformi penzionog sistema predsjednika Emmanuela Macrona.

Kontroverzni prijedlog reforme izazvao je bijes među radnicima francuskih željeznica, kojima su se pridružiti radnici iz oblasti obrazovanja i zdravlja, ali i studenti.

U samo 24 sata nastala je blokada usljed štrajka transportnih radnika, nastavnika, ali i radnika iz drugih grana industrije.

Policija je zabilježila da je Parizom marširalo oko 65.000 građana, iako čelnici sindikata tvrde da je broj znatno veći i da premašuje 250.000.

Francuska policija je odmah po početku štrajka u četvrtak popodne počela upotrebljavati suzavac protiv demonstranata. Prvi incident desio se u blizini Place de la Republique kada je grupa demonstranata zapalila kamion s prikolicom. Policija je privela 71 osobu radi ispitivanja, stoji u saopćenju pariške policije.

Policija se takođe sukobila s demonstrantima na zapadu zemlje u gradovima Nantes i Bordeaux, kao i Lyonu, piše Euronews.

 

#Svijet