Članak

Međunarodni politički gaf Justina Trudeaua dok se bori za ostanak na vlasti

Kanadski premijer je 'uhvaćen' dok ogovara američkog predsjednika.

(Patria) – Strani mediji su preplavljeni kratkim video snimkom koji prikazuje kanadskog premijera dok na prijemu u palači Buckingham održanom u povodu samita NATO saveza, u društvu Borisa Johnsona, Emmanuela Macrona, Marka Ruttea i princeze Anne ogovara američkog predsjednika, što je Trudeau dan kasnije i priznao.

Nakon što je snimak izašao u javnost, Trump je Trudeaua jednako javno nazvao - 'dvoličnim'.

Nakon ovog internacionalnog mini skandala, po povratku iz Londona premijera Kanade očekuje borba za ostanak na vlasti.

On će u četvrtak formalno predstaviti novu agendu svoje oslabljene manjinske vlade.

Čini se da Trudeau nema izbora nego da za pitanja smanjenja poreza, zdravstvo i borbu protiv klimatskih promjena zatraži podršku opozicije.   

Njegova Liberalna stranka je reizabrana u oktobru, ali obzirom da je izgubila parlamentarnu većinu, potrebna joj je bar jedna stranka opozicije da bi ostala na vlasti.

Iako premijeru koji se bori da ostane na vlasti još uvijek niko nije ponudio podršku, parlament želi izbjeći nove izbore u kratkom vremenu.

Trudeau će vjerovatno igrati na kartu zajedničkog stava koji njegova stranka ima sa ostale tri dominante stranke, kao što su borba protiv klimatskih promjena i zdravstvo.

Pritom se špekulira da bi lijevo orijentirani Novi demokrati (NDP) mogli postati partner sa premijerovom liberalnom vladom. Oni zajedno broje 181 mjesto od 338 u Donjem domu, što je više nego dovoljno za zakonodavstvo.

Premijer je izjavio da bi za pitanja klimatskih promjena i zaštite okoliša čak uzeo u obzir i saradnju sa separatističkim Blokom Quebecois koji imaju 32 mjesta u parlamentu.

Međutim, Andrew Scheer, lider desničarske Konzervativne stranke izjavio je da mu je cilj svrgnuti premijera, što mu neće biti lako obzirom da je izgubio od Liberala. On je također kazao da je premijerova vlada 'upozorena' i da neće dopustiti da se 'izvuku'.

 

#Svijet