Članak

Zabrinuti Macron: Poremećeni odnosi sa svjetskim liderima, masovni štrajk kod kuće

Samo godinu nakon početka protesta pokreta 'žutih prsluka', Francuska se sprema za jedan od najvećih štrajkova zadnjih decenija.

(Patria) – Samo godinu dana nakon početka protesta pokreta 'žutih prsluka', Francuska se sprema za jedan od najvećih štrajkova zadnjih decenija.

Kontroverzna reforma penzionog sistema koju je predložio predsjednik Emmanuel Macron izazvala je bijes među radnicima francuskih željeznica, kojima će se pridružiti radnici iz oblasti obrazovanja i zdravlja, kao i studenti.

Sindikati pozivaju na štrajk na neodređeno vrijeme koji bi mogao izazvati veliki zastoj u zemlji. Ukoliko uspije, Macron bi bio primoran odbaciti prijedlog zakona o mirovini.

Francuski predsjednik je na sebe privukao pažnju i na međunarodnom frontu, i to za vrijeme samita NATO saveza u Londonu kada se u toku napete konferencije za medije sukobio sa američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Samo nekoliko sati ranije, SAD su najavile tarife od 100% na francuske proizvode – reakcija na francusko oporezivanje digitalnih usluga koje će direktno pogoditi tehnološke gigante poput Facebooka, Googla ili Amazona.

Analitičari pridaju veliki značaj štrajku radnika; ukoliko uspije, Macronova reputacija će trpjeti i na međunarodnom nivou, međutim, ukoliko ne bude trajao dovoljno dugo, to će biti Macronova pobjeda iako je njegova reputacija u matičnoj Francuskoj značajno ugrožena jer ga smatraju 'predsjednikom bogatih'.

Sociolozi nadalje tvrde da francusko društvo prolazi kroz krizu demokratije jer tradicionalne institucije i sistemi koji posreduju između naroda i države – propadaju.

Francuska nije jedina zemlja koju potresaju protesti; Irak, Čile, Liban, Španija, Indija, Hong Kong, Bolivija i Kolombija također su pogođeni nemirima i demonstracijama kojim narod zahtijeva veću demokratiju i učešće u državnim procesima, piše Euronews.

 

#Svijet