Članak

Koja je uloga ministrice Bogunić: NNV Medicine traži smjenu rektora, sutra počinje nastava

Također, NNV na istoj sjednici donijelo je zaključak da traži smjenu rektora Rifata Škrijelja. 

SARAJEVO, (Patria) - Nastavno-naučno vijeće Medicinskog fakulteta danas je održalo vanrednu sjednicu na kojoj je donijelo odluku o prekidu obsutave nastave za studente Stomatološkog, Farmaceutskog i Fakulteta zdravstvenih studija koja traje od 24. oktobra. Studenti ovih fakulteta sutra će održati proteste s početkom u 11:55, te će mirnom šetnjom od Rektorata do Medicinskog fakulteta zatražiti svoja prava.  

Također, NNV na istoj sjednici donijelo je zaključak da traži smjenu rektora Rifata Škrijelja. 

Rektor Škrijelj je u telefonskoj izjavi za Patriju kazao da je sve urađeno u koordinaciji sa ministricom obrazovanja, nauke i mladih KS Zinetom Bogunić.

„Ona je jučer sa predstavnicima Medicinskog fakulteta dogovorila da započnu sa nastavom, a da se traži moja smjena jer se pokušava osvetiti rektoru Univerziteta. Pošto ona koordinira i obustavom i početkom nastave ona je htjela da to iskoristi za veći budžet za Medicinski fakultet jer im je obećala. Sada kada su studenti zaprijetili protestima pozvala ih je da počnu sa nastavom ali da traže moju smjenu. Pokušala je lobirati neke dekane pokušavajući aktuelizirati ponovo moju smjenu“, kazao je Škrijelj. 

On je kazao da se njegova smjena pokušava realizirati već dvije godine otkako je prvi put prijavio nezakonite radnje. 

„To je još jednom pokušaj prebacivanja odgovornosti na rektora. Sve što su uradili je borba protiv Vlade KS i to preko leđa studenata. Borbu za veći budžet pokušavaju dobiti preko ministrice, a krivicu prebaciti na rektora. Ja ću dokazati da su oni povrijedili sve zakone u ovoj zemlji“, zaključio je Škrijelj. 

Dekan Stomatološkog fakulteta Muhamed Ajanović za Patriju je komentirao današnju odluku NNV-a Medicinskog fakulteta.

„Bez obzira na odluku o prekidu obustave nastave mi ćemo insistirati na utvrđivanju odgovornosti i tražiti procesuiranje onih koji nezakonito i neustavno kršeći zakonske odredbe obustavili nastavu kršeći sve zakonske, moralne i etičke norme“, kazao je Ajanović za Patriju.  

Arzija Pašalić, dekanesa Fakulteta zdravstvenih studija kazala je za NAP da službenu obavijest Medicinskog fakulteta nije dobila.

„Sad je već kraj radnog vremena. Što se tiče studentskih protesta to pokreću studentske asocijacije. Što se tiče nadoknade nastave NNV Medicine je prema zaključku Senata UNSA u obavezi da do 6. decembra dostavi raspored o nadoknadi u dogovoru sa studentima. Studenti mogu biti opterećeni samo određeni broj sati nastave i ne mogu biti više opterećeni prema Zakonu o visokom obrazovanju. Od sedam dana u sedmici sigurno ne mogu imati nastavu svih sedam dana“, kazala je Pašalić. 

#BiH #MedicinskiFakultet #RifatŠkrijelj #ObustavaNastave