Članak

Katica i Kulić bez odgovora koliko će koštati održavanje helikopterske jedinice MUP-a KS

Kulić navodi da ovo nije nikakva novina, jer helikopterska jedinica postoji u FUP-u.

SARAJEVO, (Patria) - Sutra će biti godina dana od potpisivanja sporazuma koji je potpisalo šest stranaka za mandatni period, kazao je na današnjoj konferenciji za novinare ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica. 

“Među mjerama je i ona koja se odnosi i na MUP KS, a u kojoj stoji nabavka helikoptera koji će služiti za policijske, medicinske, civilne potrebe, kao i u slučajevima vanrednih situacija. Ovaj sporazum predstavlja programski ustav.  Da bih odgovorio zadatku tražio sam glas struke i naša ga u inženjeru Omeru Kuliću. Radna grupa na čelu s Kulićem je između ostalog kreirala izmjene pravilnika radnih mjesta i formirana je helikopterska jedinica”, dodao je Katica. 

Kako kaže, tražio je “da se kreira određena finansijska konstrukcija i da informišemo javnost koliko će koštati ovaj projekat. Vlada je odobrila da ovo bude potencijalno zaduženje, ne ulazi u budžetsku stavku. To je samo projekcija”. 

Kulić navodi da ovo nije nikakva novina, jer helikopterska jedinica postoji u FUP-u.

“Iskustvo nosimo iz predratnih republičkih i gradskih jedinica MUP-a, koje su imale helikopterski servis. Formirana je Komisija za ove aktivnosti, a te aktivnosti prolaze kroz Vladu i Ministarstvo. Da bi formirali helikoptersku jedinicu treba nam letjelica, prostor za smještaj o obrazovanje kadrova. Raspoloživih pilota nema. Ukoliko ih bude kada raspišemo konkurs, mi ćemo ih po proceduri primiti. Mi smo prinuđeni školovati taj kadar. Planiramo zaposliti četiri pilota i dva aviomehaničara operatera. Nije predviđeno koju školu mora imati pilot, nego mora imati certifikate i dozvole. Školovanje pilota od nule i morat ćemo to obaviti u susjednim državama, a trajat će godinu i po do dvije”, dodaje Kulić. 

Dodaje da će trebati neko ko rukovodi helikopterskom jedinicom, pa potom domar koji će se brinuti o helikopteru, te domaćica za higijenu. 

“Trebat će i hangar, koji će biti lociran na aerodromu. Helikopter može letjeti kao avion. Saznajemo da je na prodaju hangar BH Airlinesa, koja je u stečaju. Druga je mogućnost izgradnje hangara, ali je u prvoj varijanti jeftinija”, pojasnio je Kulić i dodao da bi kupovina zemlje na aerodromu mogla biti problem zbog javnih nabavki. 

Kaže da se hangar mora nabaviti pod hitno. 

“Za nabavku letjelice bit će organizovan međunarodni javni poziv. Helikopter će morati imati dva motora i moći se spustiti na vrh svake planine u BiH. Također, morat će imati opciju da leti i kada je loša vremenska situacija, magla i slično. Morat će imati mogućnost vuče tereta. Najbitnije je, vijek helikoptera mora biti minimum 30 godina”, dodaje Kulić. 

Kulić pojašnjava da sve mora biti kvalitetno urađeno, jer se radi o dugoročnom procesu. 

“Još nismo odlučili koji ćemo helikopter kupiti. Potencijalni su italijanski, američki, ruski dobavljači helikoptera. Nabavka hangara je oko pet miliona KM, školovanje pilota oko milion KM, a cijena helikoptera oko 21 milion KM. Ukupna cijena svega je oko 27 miliona KM”, zaključio je Kulić. 

Na pitanje koliko će koštati održavanje helikoptera i koliko smo u situaciji da kupujemo helikopter, kada znamo da policajci nemaju svu potrebnu opremu kazao je: “Sve zavisi koliko će letjelica letjeti. Uglavnom se kod helikoptera mijenjaju rotirajući dijelovi”. 

Na pitanje koliko je logično praviti jedinicu a nemamo pilota, Kulić je kazao da nama treba proizvod.

"Za to nam trebaju ljudi, a Direkcija avijacije je uništila aero klubove. Država ne podržava te elemente. Federacija je uvela takse za razvijanje avijacije, a klubovi ni feninga nisu dobili. Koliko će koštati ne znamo. Imate linijsko održavanje i održavanje na baznim servisima po ovlaštenju fabrike”, dodao je Kulić. 

Ministar Katica je upitan koliko je potrebno u ovom trenutku da KS nabavlja helikopter, a odgovorio je da on samo poštuje skupštinsku odluku i sporazum šestorke. 

“Ja sam ovome prišao menadžerski. Pa neka se Skupština odredi jesmo li u stanju priuštiti sebi helikopter. Vlada KS već pet godina godišnje izdvaja veća sredstva za Upravu policije”, kazao je Katica. 

Kako kaže, drugo je pitanje što uniforma policajaca nije u skladu s Ustavom.  O sigurnosti Katica kaže da u posljednje vrijeme nema značajnijih događaja koji bi ugrozili sigurnosnu situaciju. 

“Mi smo imali neka ubistva koja su riješena u rekordnom roku”, ističe Katica i najavljuje moguće probleme s migrantima koji se najavljuju u KS. 

Da li je možda struka trebala racionalno razmisliti i ojačati FUP, a ne potrošiti 27 miliona KM. Zašto KS nabavlja helikopter i kako misliti letjeti u drugom kantonu?

Na ovo pitanje odgovorio je Kulić umjesto Katice, te kazao novinarima da ne razumiju stvari. 

“U FUP-u nema ništa. Helikopter nikakav, sa dva sjedišta. Tamo bi sve moralo početi ispočetka. Je li izvodljivo pronaći politički dogovor. Dejtonski mirovni ugovor, kontrola letenja je na nivou BiH. Kada se letjelica registruje, može letjeti bilo gdje”, odgovorio je Kulić i napomenuo da nema granica. 

Ni Katica ni Kulić nisu znali odgovoriti kolika će tačno biti plata pilota, iako je Kulić rekao da će biti potrebno oko 5 hiljada KM iz budžeta.

#BiH #MUPKS #AdmirKatica #HelikopterskaJedinica