Članak

'Socijalistička utopija': Kim Jong-un svečano otvorio novi grad Samjiyon

Sjeverna Koreja proslavlja završetak projekta izgradnje novog grada koji potpisuje lider Kim Jong-un.

(Patria) – Sjeverna Koreja proslavlja završetak projekta izgradnje novog grada pod pokroviteljstvom lidera te zemlje Kim Jong-una.

Novi grad Samjiyon smješten je u blizini svete planine Mount Paektu odakle Kimova porodica tvrdi da potiče. Državni mediji nazvali su novi grad 'epitomom savremene civilizacije'.

Velika svečanost sa vatrometom održana je u blizini planine, dok su državne medijske agencije prenosile fotografije Kima dok presijeca crvenu traku.

Novi grad je zamišljen kao 'socijalistička utopija' sa novim apartmanima, hotelima, skijalištima, kao i medicinskim ustanovama i kulturnim institucijama. Grad ima kapacitete da primi 4.000 porodica i 380 javnih i industrijskih zgrada.

Samjiyon predstavlja jednu od najvećih ekonomskih inicijativa koje je poduzeo Kim u nastojanju da ustanovi samoodrživu ekonomiju. Izgradnja je, međutim, više puta odgođena i to zbog nedostatka građevinskih materijala i radne snage što je posljedica međunarodnih sankcija zbog nuklearnog programa Sjeverne Koreje.

U utorak je zvanični Pyongyang upozorio na rok krajem godine koji je Sjeverna Koreja postavila Sjedinjenim Američkim Državama za promjenu 'neprijateljske politike', navodeći da je na Washingtonu da odluči kakav 'Božićni poklon' želi na kraju godine.

Sjevernokorejski ministar vanjskih poslova Ri Thae Song izjavio je da je američki poziv na obnovu pregovora 'ništa drugo do smiješan trik s ciljem da zadrži Sjevernu Koreju u dijalogu i iskoristi je za političku situaciju i izbore u SAD', prenijela je državna medijska agencija KCNA.

Kako bi spriječio dodatne odgode u projektu izgradnje Samjiyona, Kimov režim je mobilizirao radne brigade mladih ljudi što su aktivisti za ljudska prava povezali sa 'ropskom radnom snagom' jer za radno vrijeme od 12 sati na dan bez novčane naknade dobijaju vrlo malo hrane. Za takav radni angažman u trajanju od 10 godina, Sjeverna Koreja ovim mladim ljudima nudi bolju šansu za upis na univerzitet ili prijem u vladajuću radničku partiju, piše britanski Guardian.  

#Svijet