Članak

Prevazići duboke podjele i tenzije: Samit NATO saveza u Velikoj Britaniji

Britanski premijer Boris Johnson priprema se pozvati članice NATO saveza na jedinstvo usred rastućih tenzija unutar najmoćnijeg vojnog bloka na svijetu.

(Patria) – Britanski premijer Boris Johnson priprema se pozvati članice NATO saveza na jedinstvo usred rastućih tenzija unutar najmoćnijeg vojnog bloka na svijetu.

Samit kojim se obilježava 70 godina od formiranja NATO saveza održat će se u utorak u blizini Londona.  

Susret se dešava pod velikim pritiskom spora između Francuske i Turske, kao i dugotrajne debate u pogledu finansiranja budžeta saveza.

Samo prije mjesec dana, francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je da je NATO doživio 'moždanu smrt', te da zemlje saveznice više ne sarađuju u pogledu brojnih ključnih pitanja.

Samitu prisustvuje i američki predsjednik Donald Trump koji je stigao u Veliku Britaniju u ponedjeljak, prije prijema u utorak uvečer u palači Buckingham čiji će domaćin biti kraljica Elizabeta II. On će održati zasebne sastanke sa liderima Njemačke, Francuske, kao i generalnim sekretarom NATO saveza.

Američki predsjednik je u više navrata negodovao zbog manjeg doprinosa evropskih članica savezu.

Procjena sjedišta NATO saveza pokazuje da pored SAD-a samo 8 članica ispunjava dogovoreni finansijski cilj za odbranu koji iznosi najmanje 2% od njihovog BDP-a.

Generalni sekretar Jens Stoltenberg izjavio je u petak da će evropski saveznici i Kanada od 2016. do 2020. godine investirati 130 milijardi dolara u odbranu.  

'Moždana smrt' i spor Francuske i Turske

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je u razgovoru s medijima prije mjesec izjavio da je NATO doživio 'moždanu smrt' zbog loše saradnje između članica. Kao primjer je naveo činjenicu da SAD nisu konsultirale alijansu prije povlačenja iz sjeveroistočne Sirije u oktobru, što je pripremilo teren za drugu saveznicu – Tursku da izvrši ofanzivu kako bi potisnula kurdske snage s ciljem stvaranja 'zone sigurnosti' uz granicu.

Turska ofanziva je samo produbila postojeće tenzije između te zemlje i drugih članica NATO saveza.

Prošlog petka, turski predsjednik Erdogan je uzvratio udarac, sugerirajući da je Macron taj koji je doživio 'moždanu smrt', optužujući ga za 'bolesno i površno razumijevanje' terorizma, prenosi BBC.

Macron je dodatno naljutio Erdogana kada je u novembru ugostio predstavnika kurdskog SDF-a (Sirijske demokratske snage) čiji dio grupe YPG Turska smatra teroristima, što očekuje i od NATO saveza.

Oba lidera će prisustvovati samitu kao i prijemu kod domaćina Borisa Johnsona u sjedištu vlade.

#Svijet