Članak

Guterres: Planeta blizu 'tačke bez povratka'

U toku je konferencija o klimatskim promjenama Ujedinjenih Nacija (COP25) u Madridu.

(Patria) – Više od 50 šefova država i vlada, kao i predstavnika velikih međunarodnih organizacija prisustvuju konferenciji o klimatskim promjenama Ujedinjenih Nacija (COP25) u Madridu.

Događaj se trebao održati u Čileu, ali je lokacija promijenjena zbog nemira u toj zemlji.

Samit o klimatskim promjenama će postaviti okvir za novu fazu djelovanja koja počinje 2020. godine.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres kazao je u svom obraćanju da se značajne odluke moraju donijeti 'sada' kako bi se ograničilo emitiranje gasova koji uzrokuju efekt staklenika.

On je nagasio da je planeta blizu 'tačke bez povratka' te je pozvao sve zemlje da budu 'ambicioznije' i reduciraju emisiju štetnih gasova jer je krajnje vrijeme za borbu protiv klimatskih promjena.

Predsjedavajuća konferencije, čileanska ministrica okoliša Carolina Schmidt izjavila je da način na koji klimatske promene utiču na svijet je 'nepravedan' jer uglavnom ugrožava ranjive kategorije, zajednice i zemlje.

Njenom stavu pridružila se predsjedavajuća američkog Predstavničkog doma Nancy Pelosi koja je podvukla da bi se klimatskoj krizi trebalo pristupiti na način sprovedbe 'ekonomske i okolišne pravde za sve'.

Brojni sastanci na marginama samita

Dekarbonizacija je naglašena kao jedan od glavnih ciljeva zemalja u borbi protiv klimatskih promjena, što je podvučeno i tokom prethodnog samita održanog prošle godine u Poljskoj.

- Sljedeći samit u Glasgowu 2020. godine trebamo dočekati sa mnogo ambicioznijim nacionalnim doprinosima, i ove dugoročne strategije moraju voditi ka organiziranoj, fer i efikasnoj dekarbonizaciji. Španija je spremna napraviti taj korak, izjavio je španski v.d. premijera Pedro Sanchez.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen kojoj je samit prvi zvanični sastanak, za EU je postavila visoke ciljeve, između ostalog, smanjenje emisije CO2 najmanje za 50% do 2030.  

- Evropska komisija će za 10 dana predstaviti EU Zeleni sporazum (Green Deal). Naš cilj je postati prvi klimatsko neutralni kontinent do 2050. Ako želimo postići taj cilj, moramo djelovati i odmah početi sprovoditi naše politike. Zato što smo svjesni da prelazni period zahtijeva generacijsku promjenu, objavila je von der Leyen putem Twitter, piše Euronews.

 

#Svijet