Članak

Mektić: Predsjedništvo ugrožava sigurnost BiH, u subotu povratak bh. državljana sa stranih ratišta

Mi smo imali čitave procedure, ako su maloljetnici, žene, ko će ih prihvatiti? Ako je radikalizovana porodica, da vidimo da li se isplati dovoditi djecu tu?

SARAJEVO, (Patria) - Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je za N1 komentarisao Zaključak Predsjedništva BiH od 29. novembra, a u kojem se navodi da će BiH osigurati povratak grupe od 24. državljana iz kampova u Siriji i Iraku.

Mektić je kazao da Predsjedništvo nije ispoštovalo procedure i upoznalo sigurnosne agencije sa odlukom. Dodao je da posjeduje informacije da je povratak bh. državljana planiran za subotu.

"Za mene je ovo šokantna, u najmanju ruku iznenađujuća odluka Predsjedništva da se upuste u takvu aktivnost. Meni nije poznato da su konsultovali prije toga bilo koju sigurnosnu agenciju, a trebali su kontaktirati Ministarstvo da su donijeli odluku da toliko osoba vrati u BiH i to je najavljeno da će biti u subotu. Ja imam informacije da će se to desiti u subotu, zvanično je najavljeno za subotu", kazao je Mektić u programu N1 televizije. 

Ministar sigurnosti BiH dodaje: "Tu ima više osoba o kojima mi ne znamo ništa, tu ima žena, djece, boraca ISIL-a. Mi smo ranije propisali procedure da se moraju dostaviti podaci, biometrijski mora provjeriti o kome se radi. Ko će u subotu stići ovdje, ja uopšte ne znam niti znam ni kud ni šta sa tim osobama i kako sa njima postupati".

"Mi smo imali čitave procedure, ako su maloljetnici, žene, ko će ih prihvatiti? Ako je radikalizovana porodica, da vidimo da li se isplati dovoditi djecu tu? Da li ih treba dovesti tu ili dati centru za socijalni rad? Da se pregledaju, idu u karantin, da se vidi da li su zaraženi? Usmjeravali smo postupak tako da mi za osobe za koje posjedujemo podatke da se dolje nalaze, da nam te osobe dolaze. Ovako Predsjedništvo se upustilo u jednu, po meni sigurnosnu situaciju, da mi ne znamo ko će nam doći. Kako ćemo mi sada, na ulasku, na osnovu čega provjeriti ko će doći?", kaže Mektić

Na konstataciju da se u Odluci Predsjedništva BiH navodi 24, a ne 35 osoba kako kaže Mektić, ministar dodaje: "Ne piše rok, ali je Predsjedništvo znalo da će to biti u subotu. Prije svega, to nije bitno koji je broj nego kada dođu kako možemo utvrditi da li su to državljani BiH ili nisu? Kud ćemo mi sa tim osobama? Kako postupati sa njima? Mi mjesecima dogovaramo takvu jednu operaciju, zadužili ko će šta raditi i oni donesu takvu jednu odluku. Predsjedništvo time ugrožava sigurnost ove države. Ne znamo ko su te osobe, ni šta su radili", rekao je Mektić za N1.

#BiH #PredsjedništvoBiH #DraganMektić #StranaRatišta