Članak

Škrijelj o 70 godina UNSA-e: Svečanost narušena obustavom nastave studentima

Rektor Škrijelj je potvrdio da je diplome Medicinskog fakulteta koje će biti dodijeljene na Svečanoj promociji 7. decembra potpisala Semra Čavaljuga.

SARAJEVO, (Patria) – Univerzitet u Sarajevu u svojoj 70. godišnjici postojanja u situaciji je da može istaknuti vrlo ozbiljne rezultate koje smo postigli u proteklih nekoliko godina, kazao je rektor Rifat Škrijelj na današnjoj press konferenciji. 

„Napravili smo kao Univerzitet nakon potpisivanja Kolektivnog ugovora za oblast visokog obrazovanja ozbiljno poboljšanje materijalnog položaja akademskog osoblja što je značilo povećanje plaća za više od 60%. Dobili smo logo za izvrsnost u istraživanjima Evropske komisije. Taj logo ima nekoliko univerziteta u BiH, mi smo ga dobili prošle godine. Zaposlili smo u protekloj godini 150 naših najboljih studenata, dobitnika Zlatnih i Srebrenih znački. U tom pogledu Univerzitet može biti ponosan na ono što je postigao u prošlosti“, kazao je Škrijelj. 

Na UNSA-i je u ovih 70 godina diplomiralo više od 170.000 studenata, a više od 3.000 je doktoriralo. 

„UNSA je dao ozbiljan doprinos razvoju BiH kao države i našeg bh. društva, a preko školovanja mladih ljudi dali doprinos i izvan BiH. Nalazimo se u 6,2% najboljih univerziteta u svijetu. Bili smo na početku mandata ovog rukovodstva negdje između 9,5 i 10% najboljih, a za ovih nekoliko godina našli smo, možemo reći, u elitnom društvu najboljih univerziteta koje predvodi Harvard“, kazao je Škrijelj. 

Rektor UNSA-e kazao je da u godini kada se obilježava 70. godišnjica rada i postojanja dešava se da studenti tri fakulteta ne pohađaju nastavu već duže od mjesec dana samovoljom jednog fakulteta.

„I to je život i to se treba spomenuti u svečanim trenucima. Ne treba stvari sklanjati od javnosti, one moraju biti dostupne i u svečanosti i izvan svečanosti jer svečanost traje kratko, a život ide dalje“, kazao je rektor Škrijelj. 

Rektor je podsjetio da su održane četiri sjednice Senata UNSA-e na kojima su usvajani zaključci po pitanju obustave nastave. 

„Mislio sam da smo na sjednici održanoj 27. novembra usvajajući zaključke za koje su i oni glasali prevazišli taj problem. Zaključak je bio da do petka održe vanrednu sjednicu svog Vijeća da donesu odluku o nadoknadi nastave, da nas obavijeste do petka kada će u ovoj sedmici vršiti nadoknadu, a u ovoj sedmici do 6. decembra da nam dostave kako će do kraja semestra kako bismo mogli da modificiramo kalendar. Nažalost, to se nije dogodilo. Kao odgovor na takvo njihovo ponašanje koji su izigrali povjerenje, studenti Stomatologije, Fakulteta zdravstvenih studija, Farmaceutskog fakulteta najvjerovatnije će u srijedu imati jednu mirnu protestnu šetnju kojom će željeti da upozore javnost, a prije svega osnivača Skupštinu i Vladu KS da taj problem moramo riješiti konačno“, kazao je Škrijelj. 

On je kazao da su studenti zakinuti za svoja prava, a da oni koji su odgovorni za to moraju snositi sankcije. Rektor Škrijelj je potvrdio da je diplome Medicinskog fakulteta koje će biti dodijeljene na Svečanoj promociji 7. decembra potpisala Semra Čavaljuga, po instrukciji Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih KS. 

„Dobio sam instrukciju Ministarstva na nekoliko stranica da ne bih trebao kao rektor da imam dileme, tako da je diplome potpisala Semra Čavaljuga. Ja sam napravio privremeno rješenje da ona to uradi, uz moju ozbiljnu ogradu i napomenu da je to trebao uraditi neko drugi. Ja sam o tome izvijestio nadležne institucije u KS. Svu odgovornost za eventualnu neispravnost tih 80 i više diploma ne snosi Univerzitet, ne snosi rektor. Meni je jedan takav papir i trebao da se odredi ministrica i Ministarstvo da znamo da li oni priznaju odluke organa i tijela Univerziteta ili priznaju anarhiju na Medicini“, kazao je Škrijelj. 

#BiH #UniverzitetUSarajevu #RifatŠkrijelj