Članak

Kupuju helikopter, a policiju bez čarapa i pancira šalju u borbu s kriminalom

Pa pripadnici ove policije nosili su uniforme koje krše Ustav Federacije Bosne i Hercegovine!

Piše Amina Čorbo-Zećo


Trebaju li BiH helikopteri, trebaju, nema nikakve sumnje, ne jedan nego pet. Treba li Kantonu Sarajevo helikopter, treba, ali ne ako nemamo obučen kadar za upravljanje istim, ne ako imate policajce koji nemaju čarape, pancir...Ne, ako je to politika kazala, a u ovom slučaju baš je tako.

Priznao je to i ministar unutrašnjih poslova Admir Katica koji je potpisniku ovih redova kazao da on „provodi dogovoreno“. Prevedeno, politika je odlučila da im treba helikopter. Šestorka potpisala. 
Nevjerojatno zvuči da predsjednici šest političkih partija traže ovakvu nabavku i to još stavljaju u Sporazum za formiranje vlasti na nivou kantona.

Nismo uspjeli dobiti odgovor, zašto je baš helikopter prioritet među deset tačaka iz Sporazuma, a koji se tiču Ministarstva unutrašnjih poslova. Trebali bismo saznati sutra, kada je zakazana dugo očekivana press-konferencija, da li je ispoštovana prva tačka u kojoj je navedeno da će se izraditi studija potrebe KS u smislu broja ljudskih, materijalnih i organizacionih potreba i djelovati u skladu s preporukama studije. 

Upravo zbog ovoga rađa se sumnja u mutne poslove. Pa, logično bi bilo da ova studija pokaže treba li helikopter, ali ne! Naglašena je posebna tačka Sporazuma u kojoj se traži nabavka više namjenskog helikoptera za operativne poslove MUP-a kao i za civilne potrebe. Lideri 'šestorke' odlučili tako, ministar je tu da provede odluku! Pojedini mediji kritički su sagledali i cijenu helikoptera i mogućnosti, dok drugi brane ideju nabavke helikoptera, bez nekih velikih argumenata, pa tako ističu da je nekome stalo da nam je policija slabo opremljena, nesposobna, da se nemamo čime odbraniti zlu ne trebalo.

Da mi je vidjeti tog čovjeka koji ovo želi a stanuje u Sarajevu? Ili da mi je upoznati policajca koji radi bez pancira, čarapa, kvalitetne opreme, za male plaće, bez osiguranja, a raduje se helikopteru, za kojeg se ne zna ni ko će ga ni gdje voziti. 
Stalo nam je do jake policije, zato helikopter treba sistemu, a ne samo KS. Treba raditi na olakšavanju procedura za helikopter Oružanih snaga ili FUP-ov, za prevazilaženje administrativnih poteškoća, za veću koordinaciju. Najlakše je trošiti budžetski novac!

Građane svakako niko ništa ne pita, a u ovom slučaju Vlada od krova pravi kuću. 

Kažu samo Sarajevo nema helikopter, a svi glavni gradovi imaju. Čisto na znanje, policajci glavnih gradova širom Evrope imaju fantastičnu opremu, osiguranja, pancire, smjene, ljudsko dostojanstvo...To se teško može reći za pripadnike MUP-a KS. 

Pa pripadnici ove policije nosili su uniforme koje krše Ustav Federacije Bosne i Hercegovine! Eto, i po tome smo jedinstveni. Oni koji provode zakone krše ih!

I što je najgore onima koji traže objašnjenja spočitavaju manjak patriotizma. Gospodo ne možete utrošiti nevjerovatnih 27 miliona KM, jer ste tako odlučili iz samo sebi znanih razloga. To je naš novac, novac naše djece, koju nažalost nerijetko liječimo pozivajući humanitarne brojeve!
 

#BiH #AdmirKatica #Helikopter #VladaKS